SFF: Proslava izvrsnosti britanskog filma

Sinoć je u rezidenciji britanskog ambasadora u Bosni i Hercegovini organizovan prijem povodom 22. Sarajevo Film Festivala kome je prisustvovao veliki broj zvanica iz Bosne i Hercegovine i Ujedinjenog Kraljevstva, kao i brojni gosti Sarajevo Film Festivala. Ovim prijemom obilježena je dugogodišnja saradnja između Sarajevo Film Festivala i British Councila, britanske organizacije za promovisanje kulture i obrazovanja, ali i proslavljena izvrsnost britanske filmske industrije i britanski doprinos ovoj grani umjetnost.

Na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu prikazano je 13 filmskih ostvarenje britanskih autora ili filmova snimanih u koprodukciji sa Ujedinjenim Kraljevstvom, uključujući film “Ja, Daniel Blake” Ken Loacha i “Neslavno slavna Florence” Stephena Frearsa. Stephen Frears, jedan od najistaknutijih i najprovokativnijih britanskih reditelja današnjice, bio je gost ovodišnjeg SFFa i primio je Počasno Srce Sarajeva za izvanredan doprinos filmskoj umjetnosti. A ne smijemo zaboraviti ni veliki broj britanskih filmskih stručnjaka koji su i ove godine učestvovali na Sarajevo Film Festivalu kroz različite programe stručnog usavršavanja i razmjene znanja i iskustava u sklopu Talents Sarajevo, Regionalnog foruma, CineLink Industry Days, CineLink Work in Progress i Avant Premier Trailers.

Britanski ambasador u Bosni i Hercegovini Nj.E. Edward Ferguson je rekao:

“Kao i svi ostali, bio sam oduševljen kada sam prošle sedmice vidio Roberta de Nira u Sarajevu. Ali mi je i veoma drago što su britanski filmovi i britanski režiseri, producenti, glumci i tehničari snažno prisutni na ovogodišnjem festivalu. Nagrada Počasno Srce Sarajeva dodjeljena fantastičnom režiseru Stephen Frearsu bila je vrhunac festivala. Filmovi poput, „Ja, Daniel Blake“, „Slavno neslavna Florence“ i „Ljubav i prijateljstvo“ prikazali su britanski talenat i kreativnost, dok je „Scream for me Sarajevo“ istaknuo veliku privrženost mnogih Britanaca Bosni i Hercegovini kroz nevjerovatnu priču o koncertu Bruce Dickinsona, lidera Iron Maidena, tokom opsade devedesetih. Večerašnji prijem je proslava odnosa na polju kreativnosti između Ujedinjenog Kraljevstva i Bosne i Hercegovine i sjajno je što se okupio tako veliki broj talenovanih ljudi da sa drugima podijele svoje znanje i iskustvo.“