Selektor bh. rukometaša nakon pobjede u Minsku: Ogroman korak ka EP-u

Rukometna reprezentacija BiH sinoć je u Minsku ostvarila veliku pobjedu protiv Bjelorusije na otvaranju kvalifikacija za Evropsko prvenstvo koje će se 2020. godine održati u Austriji, Norveškoj i Švedskoj. Bh. tim je praktično nekoliko sati nakon trijumfa rezultatom 30:29 krenuo na put ka Tuzli, gdje ih već u subotu uvečer u 20 sati očekuje drugi duel u grupi “5“ protiv Češke Republike.

Selektor Bilal Šuman, iako umoran, bio je veoma dobro raspoložen, jer, kako je kazao, napravljen je veliki korak ka završnom turniru EP. Prema njegovim riječima, sada je najvažnije da se igrači dobro odmore i na taj način pripreme za ono što ih čeka protiv Čeha.

“Do sada nikada nismo pobijedili Bjelorusiju. Sada smo ih dobili u gostima, a riječ je o reprezentaciji koja je bila nosilac prilikom žrijeba grupa. Imali su i po pet golova razlike, ali smo uspjeli u drugom poluvremenu da okrenemo utakmicu u našu korist. Mislim da je presudila naša igra sedam prema šest u napadu. U prvom dijelu imali smo problema u odbrani, ali je onda u nastavku 5-1 odlično funkcionisala i zbunila Bjeloruse. Naravno, tu je bila i ogromna želja i volja igrača da ostvare pobjedu. Mislim da se mnogi ovome nisu nadali, niti su vjerovali u nas, a ima i onih koji nisu znali ni da smo igrali. Ali, pokazali smo da možemo igrati sa reprezentacijama koje su redovni učesnici velikih takmičenja, kao što je Bjelorusija“, rekao je Šuman u razgovoru za Anadolu Agency (AA).

Bh. rukometaši nakon ručka dobiće slobodno vrijeme za spavanje, a onda ih u večernjim satima čeka analiza Češke te taktički trening u tuzlanskom Mejdanu.