Sejdić: Ne možemo biti zadovoljni urađenim ni na domaćem, ni na međunarodnom nivou

Protekla godina u Bosni i Hercegovini mislim da je najlošija godina od završetka rata. Najlošija i po političkim porukama, i po radu Parlamenta i Vijeća ministara BiH – kazao je Agenciji Fena potpredsjednik Udruženja Kali Sara-Romski informativni centar Dervo Sejdić.

Dodao je da to nije samo njegova ocjena, „to su ocijenile mnoge stručne osobe i organizacije“.

Sejdić navodi da ono što ga najviše brine jeste to da je povećan broj nezaposlenih, da je sve veći broj firmi u stečaju, ili su već u stečaju ili najavljuju stečaj kao rješenje.

– Politička scena se zakomplikovala do te mjere da se vrlo često u javnosti sluša o strahu građana za, ne daj Bože, eventulanim ponovnim sukobima – kazao je Sejdić.

Po njegovim riječima, na međunarodnoj sceni najbolje govori koliko smo bili uspješni suspenzija sredstava iz IPA fondova prema BiH i relokacija tih sredstava na Kosovo.

Dakle, ocjenjuje Sejdić, niti na domaćem, niti na međunarodnom planu ne možemo biti zadovoljni učinjenim.

– Na žalost, moja ocjena je da je ovo najlošija godina od kraja rata – kazao je Sejdić.

On ističe da bi u narednoj godini, prije svega, trebalo „odblokirati dvije zadaće koje je postavila Evropska unija pred BiH“. Prva je presuda u predmetu „Sejdić-Finci“, a druga je državna imovina.

– Oko te državne imovine skoro da ima i finalni dogovor i sporazum političkih lidera u BiH. Međutim, o presudi „Sejdić-Finci“ još nemamo ni blizu dogovora, ni blizu približenih stavova političkih partija. To su, po meni, dvije ključne zadaće koje bi morale biti riješene – kazao je Dervo Sejdić, koji je i jedan od apelanata pred Sudom u Strazburu u predmetu „Sejdić-Finci“.

 

Trafika|Ba|Fena