Savjet roditelja bošnjačke djece iz Konjević-Polja očekuje od PIC-a da riješi njihov problem

Očekujemo da Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira (PIC) koji nastavlja danas u sjedištu OHR-a u Sarajevu svoju sjednicu, konačno riješi problem obrazovanja djece iz Konjević-Polja, kazao je Feni član Savjeta roditelja bošnjake nacionalnosti iz Konjević-Polja Vehid Dedić.

– Vijeće za implementaciju mira koje jučer i danas zasjeda u zgradi OHR-a  treba konačno da riješi problem nastave za  našu djecu. Ne vidim razlog zašto ni do sada nisu to uradili, jer visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko je taj koji rukovodi zakonom u državi, a zakon se krši –  kazao je Dedić koji s ostalim roditeljima iz Konjević-Polja čeka u šatorima postavljenim ispred zgrade OHR-a  ishod dvodnevnog zasjedanja PIC-a.

Ono što mi tražimo, rekao je Dedić, jest povratak djece bošnjačke nacionalnosti u školske klupe u Konjević-Polju  i izvođenje nastave po programu iz nacionalne grupe predmeta.

– Već dva mjeseca smo ovdje, ali međunarodni i bh. dužnosnici nijemo posmatraju i ništa ne čine da riješe problem djece koja imaju pravo na obrazovanje – naglasio je Dedić.

Bošnjačka djeca iz Konjević-Polja ne pohađaju nastavu od 2. septembra, a njihovi roditelji  zahtijevaju od nadležnih institucija u RS-u da njihovoj djeci osiguraju nastavu na bosanskom jeziku i uvođenje nacionalne grupe predmeta.

Svoja prava roditelji i djeca od 9. oktobra traže pred OHR-om, gdje su podigli šatorsko naselje.

 

Trafika|Ba|Fena