“Sarajevo taxi“ otvorio novi Dispečerski centar: Doprinos sigurnosti i efikasnosti vozila

“Sarajevo taxi“ danas je otvorilo novi dispečerski centar, koji je prema riječima predsjednika Udruženja sarajevskih taksista Envera Suljagića, najmoderniji u regionu. Putem aplikacije “Moj taxi“ u dispečerskom centru se mogu pratiti sva vozila “Sarajevo taxija“, što prije svega doprinos sigurnosti i efikasnosti taksi prevoza u gradu, javlja Anadolu Agency (AA).

“Poslije rata nismo tražili pomoć, ali smo počeli razvijati i dizati taksi službu na noge. Godine 1997, a kasnije i 2001. nabavili smo najbolji radio sistem u regionu. U posljednje tri-četiri godine radili smo na razvijanju i poboljšanju usluga, tako da smo na ovim prostorima uradili prvu aplikaciju za pružanje usluga ‘Moj taxi’. Sve smo radili sa domaćim ljudima. Uradili smo sistem kojim smo uvezali taksi vozače i građane”, istakao je Suljagić.

Naglasio je kako su četiri godine radili na usavršavanju aplikacije, te da imaju dobre rezultate na terenu.

“Želimo da pokažemo šta smo uradili i da budemo otvoreni da zajedno sa građanima unaprijedimo našu službu. Ovaj posao u BiH polako izumire, jer nije dobro organizovan. Morali smo početi razmišljati kako dalje u saradnji sa institucijama vlasti. Projekat je proširen na Kiseljak, Visoko, Travnik i Zenicu, a ovih dan puštamo aplikaciju i u Mostaru. Želimo da u bilo kojem dijelu BiH možete dobiti legalno i sigurno vozilo i u svakom momentu da imamo podatke kada je bila vožnja i ko je pozvao taksi. Uvezaćemo cijelu BiH u jedan sistema kako bi bili dio Evrope“, rekao je Suljagić.

Abdulah Skaka, gradonačelnik Sarajeva izrazio je zadovoljstvo što sve gradske službe imaju odličnu saradnju i naglasio da su taksisti jako važni za imidž grada.

“Za Grad Sarajevo je jako važna uloga ‘Sarajevo taxija’. Znamo dobro da je Sarajevo taxi duša grada i čestitam im na održanom imidžu. Taksisti su jako važni sa dva apsketa. Prvo, jer pružaju uslugu građanima Sarajeva i da se svi osjećaju sigurno. Ponosni smo što imamo tako značajnu i dobro organizovanu skupinu. Drugi aspekt je turistički. Prvi kontakt turista sa gradom je Sarajevo-taxi u tom smislu je važan imidž koji taksisti prenose. U budućnosti ćemo još bliže sarađivati“, rekao je Skaka.