SARAJEVO: Put Medine krenula prva grupa bh. hadžija

Prva grupa od 138 vjernika otputovala je jutros sa Međunarodnog aerodroma u Sarajevu za Medinu, dok će u naredna četiri dana u Saudijsku Arabiju otputovati 1.680 budućih hadžija i hadžinica iz Bosne i Hercegovine.

Dvanaest aviona bosanskohercegovačke avio kompanije FlyBosnia prevest će hadžije direktnim letovima do Medine, a tri leta zakazana su za danas.

“Danas imamo još dva leta. Poslije ovog je let sa 140 putnika i večeras takođe sa 140 putnika. Sve je spremno. U Medini nas čekaju naši ljudi, koji su otišli prije pet dana. Sve je pripremljeno. Trenutno nemamo nikakvih problema. Ako nešto iskrsne to je nepredviđeno”, rekao je za AA Izet ef. Čamdžić, koordinator vodiča.

U ovim avionima put Medine naći će se uglavnom hadžije Sarajevskog, Banjalučkog, Goraždanskog i dijela Bihaćkog muftijstva.

Među prvim putnicima za Medinu je i Muzafer Smajović (68) iz Sarajeva, kome je ovo drugi put da odlazi na hadž. Ovoga puta će taj propis izvšiti za svoju rahmetli majku.

“Ko ne doživi, ne može znati kako je. Želim svakome da ode, da im se želje ispune. Kao prvi put, toliko sam radostan, kao da letim. Tamo ne osjećate ni glad, ni žeđ, mada su velike temperature”, kazao je Smajović.

Munevera Smajović (67) je sretna što hadž može obaviti po treći put. Kaže da je osjećaj neopisiv i da na ovo jedinstveno životno putovanje odlazi još spremnija.

“Osjećaji su neopisivi. Idem već treći put, sada za rahmetli majku. Sada već znam sve i osjećanja su još bolja. Kad prvi put ideš nisi ni svjestan, ali kad odeš drugi put znaš sve šta treba, šta ne treba”, kazala je Smajović.

Najstariji hadžija iz Bosne i Hercegovine koji će ove godine otputovati u Medinu je 86. godišnji Zaim Čeljo iz Goraždanskog muftijstva, a najmlađi je 12-godišnjak Amar Hadžiabdić. On ide zajedno sa roditeljima i sestrom.

Za utorak, 30. jula planiran je jedan jutarnji let u 10.15 sati za preostale hadžije iz Bihaćkog muftijstva i dva leta u večernjem terminu u 22.15 i 22.30 za hadžije iz Zeničkog muftijstva.

Četiri leta planirana su za srijedu, 31. jula ujutro u 10.00 i 10.15 sati, te navečer u 22.15 i 22.30. Ovi letovi namijenjeni su za preostali dio hadžija iz Zeničkog muftijstva, zatim hadžije iz Tuzlanskog muftijstva i dio hadžija iz Travničkog muftijstva u avionu broj devet.

U desetom avionu koji će poletjeti 31. jula, putovaće drugi dio hadžija Sarajevskog muftijstva i sve ovogodišnje hadžije iz Mostarskog muftijstva.

Posljednjeg, četvrtog dana polaska iz Sarajeva put Medine, u četvrtak 1. augusta raspoređena su dva leta, u 10.00 i 10.15 minuta. U 11. i 12. avionu naći će se preostale hadžije iz Sarajevskog muftijstva.

Hadž je jedna od pet islamskih dužnosti, koju tokom života treba ispuniti svaki punoljetan muškarac i žena koji steknu uslove za to.

Dan Arefata je u subotu, 10. augusta. Deveti dan posljednjeg mjeseca hidžretskog kalendara poznat je pod nazivom Jevmu'l-arefe (Dan Arefata). Arefat je brežuljak udaljen od Mekke petnaestak kilometara, a boravak na Arefatu je obaveza svakoga hadžije, sastavni je dio obreda hadža, te se sve hadžije 9. zul-hidžeta, dan uoči Kurban-bajrama, okupe na ovom mjestu.

Kurban ili Hadži-bajram, tokom kojeg je potrebno zaklati kurban i podijeliti kurbansko meso siromasima, prijateljima i komšijama, traje četiri dana, a ove godine počinje u nedjelju 11. augusta.

 

(AA)