Sarajevo prvi grad u BiH sa 4G mrežom

Više od 60 posto naseljene teritorije bit će pokriveno 4G mrežom, dok će u narednih pet godina 90 posto teritorije biti pokriveno, izjavio je danas predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić na ceremoniji dodjele dozvola za uvođenje 4G mreže.

“U narednih par mjeseci građani i privrednici moći će uživati u četvrtoj generaciji mobilne telefonije. To znači veću brzinu slanja podataka. Prvo će Sarajevo moći uživati tu privilegiju, a kasnije i Mostar i svi ostali. Danas ćemo dodijeliti licence operaterima”, poručio je Zvizdić.

Napomenuo je da je čitav svijet baziran na vladavini zakona i da je vrijeme da se to shvati i u BiH. Posebno se zahvalio RAK-u i Ministarstvu prometa i komunikacija BiH.

Zvizdić se nada da će novinari prvi dobiti nove SIM kartice kako bi uživali u ovim pogodnostima.

Predrag Kovač, direktor RAK-a kazao je da su oni bili nosioci ovog projekta.

“Radili smo predano da bi došli do ovog dana da predamo dozvolu za rad za 4 plus mrežu. Bili su prisutna i tri telekom operatera kako bismo mogli i implementirati odluku”, kaže Kovač.

On je naglasio da će i budžeti u BiH imati koristi od toga. Komercijalizacija ove usluge počinje 8. maja jer postoje neki preduslovi da bi se krenulo s komercijalizacijom.

“Bez obzira što kasnimo s uvođenjem ove četvrte generacije doprinijeti ćemo bržem ekonomskom rastu”, dodaje Kovač.

Sedin Kahriman u ime uprave BH Telecoma kazao je da je ovo važan datum za sve korisnike BH Telecoma i građane BiH.

“Mi smo zvanično postali dio velike porodice. Na nama je sad velika odgovornost. Koristim priliku da kažem da smo za korisnike pripremili posebne pakete, sutra na sajmu u Mostaru eksperimentalno ćemo probati 4G mrežu”, rekao je Kahriman.

Goran Kraljević, član uprave HT Mostar obećao je da će mreže koje budu gradili biti spremne i za 5G.  “Ono što četvrta generacija donosi je puno više kvaliteta za krajnje korisnike”, kazao je Kraljević.

I HT Eronet će na sajmu u Mostaru pustiti eksperimentalno 4G.

Predstavnici Telekoma Srpske nisu prisustvovali današnjoj ceremoniji u Sarajevu, te će im naknadno biti uručene dozvole.

Vlada RS nije se složila s načinom raspodjele sredstava.

Zvizdić je odgovarajući na ovo pitanje kazao da u BiH treba da poštuju svi svoje nadležnosti.

“Vijeće ministara nije donijelo niti jednu odluku koja zadire u niže nivoe vlasti, pa nećemo dozvoliti da nama niži određuju”, rekao je.

“I do sada smo imali preraspodjelu tih sredstava. Naravno ne u ovom obimu, ali nikad nismo radili to bez konsultacija. Vrijeme je da se od svake sitnice ne stvara nova tema za blokade i bespotrebno diskusije”, poručio je Zvizdić.

(Nap.ba)