Sarajevo: Na protestu “Pravda za Dženana“ okupilo se nekoliko hiljada ljudi

Na Trgu Susan Sontag ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu večeras se okupilo nekoliko hiljada ljudi na protestu “Pravda za Dženana“, javlja Anadolu Agency (AA).

Muriz Memić, otac rahmetli Dženana, istakao je da će istrajati u borbi da slučaj smrti njegovog sina preuzme Tužilaštvo BiH i da se konačno sazna istina kako je stradao i ko je za to odgovoran.

Povod za novi protest “Pravda za Dženana“ bila je nedavna oslobađajuća presuda za Ljubu i Bekriju Seferovića. Porodica Memić je ohrabrena presudom jer smatraju da je Dženan ubijen, a ne da je stradao u saobraćajnoj nesreći.

Podršku je još jednom Memiću dao i Davor Dragičević, otac stradalog mladića Davida iz Banja Luke, koji vodi sličnu borbu sa pravosudnim organima.

“Naravno da ovo nije jedini način, ovo je prvi ispravan i način koji Muriz i ja radimo mirno i dostojanstveno. Ako ne budu htjeli, naravno da postoji drugi način za našu djecu, za Davida i za Dženana, koji su ubijeni, što tvrdimo od prvog trenutka. Nažalost Muriz se duže bori nego ja, ali ja im neću dati toliko vremena. Sa zločincima i ubicama nećemo živjeti zajedno, neće nam biti ni komšije. Kratko i jasno, ne znam šta se do sada čekalo sa Sarajevom i svim ostalim gradovima i sa svim ostalim roditeljima, koji nisu stali iza svoje ubijene djece, kao što smo stali ja i Muriz. Vidite da se može“, kazao je Dragičević.

Sa govornice ispred Narodnog pozorišta Dragićević se zahvalio Sarajevu i njegovim građanima što su se konačno probudili i podržali njegovu i Memićevu borbu za pravdu. Naglasio je da ovo više nije samo borba za ubijene Dženana i Davida, nego za svu ubijenu djecu, ali i narod u BiH.

Memić je istakao da, bez obzira na presudu Kantonalnog suda u Sarajevu koji je oslobodio Seferoviće, istrajati na svojoj borbi, te da će podnijeti krivične prijave protiv tužilaca, policajaca i vještaka.

“Krivične prijave uskoro idu, ima ih puno, pa će nam trebati više vremena, jer se radi o devet tužilaca kantonalnih, tri federalna, 22 policajca, svi će dobiti krivične prijave, kao i mnogi vještaci. Naredni korak je da tražimo novu istragu. Ovo smo pravno zaokružili, ali sada treba nova istraga da se dokaže ono što se očito zna. Dvije i po godine ovo slušamo, sud je malo vratio nade u dostojanstvo, neka ostali počnu raditi, pa ćemo vidjeti“, kazao je Memić.

Rekao je da Kantonalno tužilaštvo više ne može raditi na tom slučaju.

“Ja ću napraviti šatorsko naselje ispred državnog tužilaštva, jer moraju preuzeti ovaj slučaj. Ovo nije jednostavan slučaj, kao što je reklo Kantonalno tužilaštvo da je jednostavan. Znači mogli ga riješiti isti dan, ali nisu htjeli, montirali su optužnicu, ali mi smo im pokazali da nije tako. I mi ćemo istrajati u ovome“, istakao je Memić.

Iako Kantonalno tužilaštvo priprema žalbu u slučaju protiv Seferovića, ali Memić je uvjeren da ta žalba ne može biti uvažena.

“Dvije godine oni nemaju niti jedan dokaz. Ne znam kako su se budale upustile u ovakvu optužnicu, bez ijednog čvrstog dokaza. Ja kažem nije saobraćajna nesreća, nije ga Ljubo udario. Šta ako ga je Ljubo ubio? Šta ćemo onda? Oni nemaju nijedan dokaz, oni su se poigrali i mislili da će im ovo proći, ali ne može im proći“, poručio je Memić.

Na proteste u Sarajevu stigao je i maratonac i humanista Petar Blažić, koji je krenuo u petak biciklom iz Banja Luke. On je od Kobiljače do trga ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu imao pratnju nekoliko desetina biciklista.

Dženan Memić je u noći 8. februara 2016. godine u Velikoj aleji na Ilidži zadobio povrede opasne po život, a preminuo je 15. februara na KCUS-u. Do danas nije otkriveno na koji način je Dženan zadobio smrtonosne povrede.