SALKIĆ: Svjedoci smo opasne radikalizacije prilika u RS-u

 

Svjedoci smo nagle i opasne radikalizacije prilika u bh. entitetu RS. Aktuelne vlasti su tim kursom počele voditi ovaj entitet svjesne da demokratizacijom i koegistencijom društva gube poluge upravljanja, ocijenio je u intervjuu za novi broj magazina Novo vrijeme potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić.

– Zašto bi građani, zašto bi sav srpski narod imao želju odvojiti se od Bosne i Hercegovine u kojoj svi imaju prava, slobode, ekonomski su stabilni i sl. Banja Luka želi izazivati vještački sukob sa Sarajevom, pa svakodnevno ukazuje na nepostojeće opasnosti, nekakve vojne kampove ISIL-a, plaše građane “vehabijama” s naoružanjem i najavljuju mogućnost samoubilačkih napada. Vrše sistematsko odstranjivanje Bošnjaka iz institucija, javnih preduzeća, sa svih mjesta gdje to mogu uraditi, provode diskriminaciju u zapošljavanju, u obrazovanju itd. Ovakvi se procesi vode s najvišeg nivoa – smatra Salkić.

Naveo je kako je u prvoj sedmici po dolasku na čelo RS-a, Milorad Dodik naredio da se kabineti bošnjačkog i hrvatskog potpredsjednika izmjeste iz Predsjedničke palače.

– Ona je apsolutno etnički očišćena. Taj potez je postao obrazac kako da se ponašaju i drugi na nižim nivoima. Za petnaest mjeseci, kao potpredsjednik bh. entiteta RS-a, ja nisam popio kafu s predsjednikom Dodikom. Ne razgovaramo o rješavanju problema, o planiranju budućnosti… Zato što on ne vidi budućnost u kojoj ovdje narodi sarađuju i imaju suživot. On bh. entitet RS vidi potpuno etnički očišćenim – istaknuo je Salkić.

Kaže kako ustavna rješenja u Federaciji BiH i RS-u imaju značajne funkcionalne razlike te će se morati ući u harmoniziranje entitetskih ustava. Jedna od tih razlika je i institucija potpredsjednika. U Federaciji BiH predsjednik ne može donositi odluke bez svojih potpredsjednika. U RS-u predsjednik ne mora konsultirati potpredsjednike nizašta.

– Na ovaj način pozicije Bošnjaka i Hrvata su ugrožene jer nemaju adekvatno predstavljanje na tom nivou. Potpredsjednicima su nakon posljednjih izbora uskraćeni i saradnici, tako da su na ovaj način dodatno onemogućeni u svom poslu. Potpredsjednici nemaju ovlasti, nemaju pravo na korištenje pečata, nemaju svoj budžet – kazao je, između ostalog, Salkić za Novo vrijeme.