Razlozi zašto toliko volimo kafu: Niz beneficija kofeina koje zadivljuju

Kafa je bez ikakvih dilema jedan od najomiljenijih napitaka ljudima širom svijeta, a za to postoje vrlo čvrsti razlozi.

Nauka redovno dolazi do novih saznanja vezanih za uticaj kofeina na ljude, a u tom pogledu se naročito izdvaja šest fantastičnih uticaja sa naučno dokazanom podlogom, koje ćemo navesti u nastavku.

Može produžiti život

Utvrđena je prilično nevjerovatna stvar, a to je da kofein utiče na ćelijske telomere tako što ih produžuje, a odavno je poznato da dužina telomera određuje sam životni vijek ćelije. Tako da ispijanje kafe doslovno produžuje život, ili u najmanju ruku snižava rizik od prerane smrti.

Unapređuje probavni sistem

Jedna šoljica kafe u svom sastavu nosi i 1,5 grama probiotičkih vlakana, a probiotička vlakna su vrlo važna za poboljšanje funkcije probavnih organa.

Snižava rizik od dobijanja Parkinsonove i Alzheimerove bolesti

Kako ima poznati uticaj na ljudski mozak u smislu povećanja funkcionalnosti u određenim situacijama, utvrđeno je da kofein povoljno djeluje i u pogledu sprečavanja teških moždanih oboljenja poznatih kao Parkinsonova i Alzheimerova bolest.

Potiče eliminaciju otpada iz ćelija

Kofein u krvi ima interesantan efekat uticaja na interni ćelijski proces poznat kao autofagija. Radi se o samodestruktivnom mehanizmu koji razgrađuje nepotrebne ili disfunkcionalne ćelijske komponente i na taj način djeluje na vrlo važnu eliminaciju otpada iz ćelija.

Odličan antioksidans

Kafa je inače odličan izvor polifenola – antioksidansa koji stimuliše odbranu ljudskog tijela ili drugim riječima, imunološki sistem čini jačim.

Poboljšava budnost i pamćenje

Za kraj onaj efekat koji je ujedno i svima najpoznatiji i zbog kog se kafa i kofeinski proizvodi posebno cijele. Kofein jednostavno poboljšava budnost i kognitivne funkcije mozga, a u tu tvrdnju se svako ponaosob uvjerio, pa i nema potrebe za navođenjem nekog od hiljada različitih istraživanja koja su to potvrdila.

(Body.ba)