RAMIĆ PRIMIO DELEGACIJU SHARJAH CHARITY INTERNATIONAL: PODRŠKA POVRATNICIMA

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić primio je danas u posjetu delegaciju dobrotvorne organizacije Sharjah Charity International (SCI). Riječ je o organizaciji, koja je, u protekle tri godine, provela niz projekata i investicija u korist povratničkih zajednica u Bosni i Hercegovini.

Delegaciju čine generalni sekretar SCI Sultan Ali Almuheiri,  potpredsjednik UO Ibrahim Al-Shamsi i direktor Ureda za projekte SCI Muhamad Hamdan Al-Shkeili.

– Od izuzetnog značaja je svaka investicija u povratničke zajednice, a posebno one koje uspijemo privući iz stranih zemalja. Zemlje arapskog svijeta, među njima i Ujedinjeni Arapski Emirati, uputili su značajnu podršku, na čemu su im povratnici zahvalni – kazao je ministar Ramić.

S delegacijom uprave Sharjah Charity Internationala federalni ministar je azgovarao o mogućnostima dalje saradnje s ciljem privlačenja novih investicija koje će donijeti korist povratnicima.

– Već radimo na zajedničkim projektima u Doboju i Srebrenici, a saradnja će se prošiti i na održivi povratak i izradnju infrastrukture – kazao je Ramić.

Sharjah Charity International je u posljednje tri godine provela niz projekata, među kojima se izdvjaju izgradnja objekata mesdžida u općinama Zvornik, Srebrenik, Bratunac, Vlasenica i Gračanica.

Ova organizacija finansijski je podržala i projekat izgradnje ambulante u Potočarima, koji je u toku realizacije, a osigurala je i nabavku medicinske opreme za bolnicu u Gračanici (UV aparat). Također, SCI je organizovala brojne podjele paketa, osiguranje ogrjeva i stipendija, finansiranje odlazaka na hadždž i dr.

Predstavnici SCI-a su, nakon posjete povratničkim zajednicama tokom posjete u BiH, iskazali interes i pažnju za realizaciju novih projekata koji će dodatno osnažiti povratničke zajednice, a na temelju solidarnosti sa ugroženima, u što spadaju povratničke zajednice, saopćilo je  Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica.