Rambo Amadeus: Snijeg

Nije slučajno bijele boje. Njegova funkcija je mnogostruko blagotvorna, ako izuzmemo muke koje izaziva u saobraćaju.

Kao toplotni izolator služi za zaštitu usjeva od niskih temperatura. Smanjuje potrošnju energije za zagrijavanje kuća (i u ovom slučaju snijeg takođe služi kao izolator).

Čisti vazduh. Svaka pahuljica prolaskom kroz atmosferu vezuje molekule čađi i prašine za sebe i taloži ih na zemlju. Zanimljiva je i njegova funkcija kao zvučnog izolatora.

Zvukovi, u sniježnom ambijentu se ne odbijaju od glatkih površina, već ih snijeg upija.

Samim tim oni postaju tiši, prijatniji.

Održava higijenu drveća. Snijeg nataložen na granama, skida prašinu sa njih i drveću olakšava život.

Da ne govorim o dekorativnom efektu. Kalemegdan, naprimer, kao najljepši i najuredjeniji dio grada izgleda jos ljepše prekriven snijegom. Naročito uveče, kad se upali rasvijeta, dobije jedan romantično idilični ton. Koristim svaku priliku da sa klincima provedem vrijeme na sniježnim brežuljcima Kalemegdana. Kao na Kopaoniku, ali potpuno besplatno.

Najveće čudo koje nam snijeg radi je razelektrisanje atmosfere. Ne mogu o tome da govorim sa stručne strane, ali samo po sebi je logično da su pahuljice dobri elektricni kondenzatori koji za sebe vezuju elektromagnetske naboje svih vrsta.

S obzirom na činjenicu da je mozak receptor za sve vrste elektromagnetnih talasa, snijeg omogućuje mozgu da bar na kratko odmori od istih. Ili bar od ovih lokalnih, neželjenih frekvencija.

Zvjezdano nebo, nakon obilnih sniježnih padavina, omogućuje da mozak lakše primi neke druge, važnije, kosmičke frekvencije.

Nije onda ni čudo zasto je vrijeme božičnih praznika, praštanja, porodičnog okupljanja, poklona, kajanja i moralnog preporoda fiksirano baš u vrijeme najvećih snijegova. To jest, tako je bilo nekad, dok se zima nije pomjerila na februar i mart.

Novogodišnju i božičnu idilu kvari zubata golomrazica.

 

Trafika|Ba|Ramboamadeus.com