PUSIĆ: Odnose Hrvatske i Srbije ne treba dalje dramatizirati

Potpredsjednica hrvatske vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić ocijenila je za beogradski tisak od utorka da će se granični spor i sve što se proteklih dana događalo između Beograda i Zagreba odraziti na odnose Srbije i Hrvatske u cjelini, sugerirajući međutim da stvari ne treba dalje dramatizirati jer da će se Srbi i Hrvati uzalud svađati ako ne bude sveobuhvatnijeg rješenja izbjegličke krize.

“Ali važno je i da ne dramatiziramo oko svake situacije, već da sve pokušamo riješiti tako da i Hrvatska i Srbija imaju koristi”, poručila je šefica hrvatske diplomacije.

Obje strane razumiju da se problemi ne mogu riješiti bez dijaloga, kazala je Pusić odgovarajući na pitanje o tome kako otkloniti posljedice svega loše učinjenoga proteklih dana u odnosima Zagreba i Beograda i teških riječi koje su na račun Srbije stigle iz Zagreba.

“I jedna i druga strana razumiju da se ne mogu riješiti problemi ako se ne razgovara i oko nekih stvari ne pronađe kompromis. S druge strane, kada se razmijene i neke nepotrebno teške riječi, na kraju se opet mora pronaći neki dogovor”, rekla je Pusić dopisniku beogradskih Večernjih novosti iz Zagreba.

Na pitanje kako može sporiti da događaji prethodnog tjedna nisu ostavili posljedice na odnose dviju država, Pusić je uzvratila kako se nada rješenju.

“Naravno da se sve to odrazilo na naše odnose, ali u krajnjoj liniji se nadam da ćemo pronaći način koji konflikt čini manje dramatičnim, a rješenje pristupačnijim i jednoj i drugoj strani”, rekla je ministrica Pusić

Ona je ocijenila da nije izostao samo dijalog između Srbije i Hrvatske, već i u cijeloj Europi, unutar koje postoje različiti pogledi na izbjegličku krizu.

“Ne izostaje dijalog samo u našoj regiji, izostaje na neki način u cijeloj Europi, jer sve ovo što se događa je potpuno nova situacija. Pokazalo se da pod tom vrstom pritiska Europa nema jedinstven odgovor oko problema izbjeglica. I to je proizvelo različite reakcije između država članica EU i onih koje to nisu. Nažalost, prva reakcija je bila ‘brigo moja prijeđi na drugoga’”, ocijenila je Vesna Pusić.

Njezino je stajalište da treba nastojati doći do trajnog rješenja, “a to je razgovor s Turskom, Jordanom i Libanonom”, a “na malo dulji rok, ali ne predugi, valja razmišljati o jednom širem savezu koji će biti u stanju zaustaviti rat u Siriji i Iraku”.

“Bez toga možemo se mi Hrvati i Srbi svađati koliko hoćemo, ali problem se neće riješiti. Samo će se povećavati”, poručila je hrvatska šefica diplomacije.