Protiv “zimske depresije” što više boravite na svježem vazduhu

Promjena godišnjeg doba i dolazak zime često može uzrokovati osjećaj tjeskobe i razdražljivost. To je stanje poznato kao sezonski afektivni poremećaj, a oni koji pate od njega često imaju problema s ustajanjem u zimskim jutrima, te osjećaju simptome slične depresiji.

“Zimsku depresiju” isto tako često prate i nedostatak energije i smanjena želje za druženjem, pa čak i za seksom. Ljudi koji pate od takvog stanja zimi su lošije, a u proljeće i ljeto bolje raspoloženi.

Kako bi se riješili osjećaja depresije zimi, slijedite četiri ključna savjeta.

#1 Izađite kratko na vazduh nekoliko puta dnevno

Što više prirodnog svjetla i svježeg vazduha – to bolje. Zimi često manjka vitamina D zbog nedostatka svjetlosti. Provodite više vremena u prirodi, u parkovima i vrtovima. Svjež vazduh će vam goditi kao i fizička aktivnost, pa za sunčanijih zimskih dana, umjesto vježbanja u zatvorenim prostorima, radije prošetajte parkom.

#2 Nemojte se prejedati 

U tjeskobnim zimskim danima prije ćete posegnuti za hranom, a posebno za slatkišima i grickalicama. Pripazite na količinu i vrstu hrane. Nakon prejedanja možete se samo osjećati lošije i pritom se debljati, a s tim nećete doprinijeti osjećaju sreće. Radije jedite uravnoteženo i vježbajte. Ako poželite slatko, priuštite si manju dozu. Podići će vam raspoloženje, a nećete pretjerati.

#3 Vježbajte i radite u vrtu

Smatra se da znojenje ima djelotvoran učinak protiv osjećaja depresije i lošeg raspoloženja. Posebno ako to radite u prirodi. Ako imate mogućnosti, okopavajte vrt i radite poslove vezane uz vrtlarstvo.

#4 Uključite se i družite

Hobiji će vam pomoći da skrenete misli na nešto pozitivno. Pročitajte dobru knjigu, upišite kurs plesa ili jednostavno izađite s prijateljima. Društvo će vam goditi te ćete biti okupirani zabavnim stvarima. Opustite se i organizujte mali izlet s društvom ili porodicom.

Izvor: Ljepotaizdravlje.ba