(PROGRAM PUTOVANJA) Upoznajte IRAN sa Relax Toursom

Razlog zbog kojeg trebate posjetiti Iran je 7.000 godina duga historija koja je ovu zemlju učinila jednom od najzanimljivijih svjetskih destinacija, a historijske priče isprepletene su sa brojnim legendama i bajkama. Iran je daleka i nepoznata  država, egzotična  i izazovna, različita na svakom koraku, vrhunci arhitekture,  umjetnosti  i historije su upravo ovdje kao i civilizacija  Bliskog istoka, koja oduševi  svakog  gosta.

Ovo je  država  koja  će  Vam definitivno nadopuniti  pogled  na  svijet.

Relax Tours objavio je izazovan program putovanja kroz ovu daleku zemlju koji možete pročitati u nastavku.

   04.10. / 10 dana – 8 noći    

        AVION

 

Broj mjesta ograničen!!! Cijena aranžmana po osobi

Broj osoba:  Cijena za redovne rezervacije 
min. 25 putnika 2199 KM
Min. 15 putnika 2299 KM

 

      ARANŽMAN UKLJUČUJE: 

  Međunarodni avioprevoz na relaciji Sarajevo – Istanbul – Teheran – Istanbul – Sarajevo 

  Svi lokalni autobuski prevozi iz programa visokoturističkim autobusom

  Lokalni let Shiraz – Teheran

  Stručni lokalni vodiči za obilaske

  Smještaj u hotelima 3*/4*, u 1/2  i 1/3 na bazi 8 polupansiona

  Ulaznice u navedene objekte tokom obilazaka

  Troškove ishođenja pisma poziva potrebnog za iransku vizu

 ⮚ Pratilac grupe iz agencije (uz minimalno 20 prijava)

Organizacija putovanja

 

 ARANŽMAN NE UKLJUČUJE: 

  Aerodromske takse cca 215 Eur  (preuzimaju se iz sistema na dan izdavanja avio karata)

  Troškovi vize sa ishođenjem cca 50 Eur  (potrebno: 2 slike, validnost pasoša minimalno 6 mjeseci od dana polaska na putovanje, obrazac, apliciranje za vizu minimalno mjesec  dana prije putovanja); 

  Putničko i zdravstveno osiguranje

  Obavezne napojnice cca. 25 €

  Doplata za ručkove: 40 Eur po osobi za 9 dana

  Doplata za jednokrevetnu sobu: 390 KM

Važne informacije: nacionalna valuta Irana je RIAL. Za žene: obavezne marame  tokom cijelog dana, kao i duže suknje ili tunike sa dugim rukavima preko članaka i zglobova. Za muškarce: nisu dozvoljene kratke pantalone. Za sve: nije dozvoljeno unošenje i konzumiranje alkohola 

  

Hoteli: Tehran: Taj Mahal Hotel 5* / Esfahan: Avin Hotel 4* / Yazd: Arge Jadid Hotel 4* / Shiraz: Chamran Hotel 5* ili hoteli slične kategorije

Kategorizacija hotela se razlikuje od države do države te navedene kategorizacije odgovaraju kvalitetu zemlje u kojoj se nalaze

KRATAK PREGLED PUTOVANJA:                                                                

04.10.2019 / 1. DAN / SARAJEVO – ISTANBUL – TEHERAN

Okupljanje putnika na sarajevskom aerodromu minimalno 2 sata prije leta. Let za Istanbul  na liniji TK1026  u 21:10 h. Slijetanje u Istanbul predviđeno je u 00:05 h. (sva vremena su lokalna).

05.10.2019 / 2. DAN /  TEHERAN

Nastavak leta za Teheran u 01:25 h na letu TK878 . Po  slijetanju  u  Teheran  na  Imam  Khomeini  aerodrom u 05:05 h (sva vremena su lokalna),  obavljanje pasoških  i  carinskih  formalnosti,  te  sastanak sa lokalnim vodičem, transfer  u  hotel  odmor i doručak.  Nakon pauze  i doručka, odlazak na  panoramsko razgledanje grada. Tokom obilaska grada vidjet ćemo Azadi toranj ili toranj Slobode izgradjen 1971. godine. Izgradjen je u povodu 2.500 godišnjice Persijskog carstva. Dio je Azadi kulturnog kompleksa koji se nalazi na istoimenom trgu. Nastavljamo ka Milad toranju, šestom po veličini tornju na svijetu sa visinom od 435 m. Nakon posjete odlazimo do hotela, kratka pauza prije organizovane večere u hotelu. Noćenje u Teheranu.

06.10.2019 / 3. DAN /  TEHERAN

Doručak u hotelu. Nakon doručka, odlazak na cjelodnevni obilazak Teherana. Naša prva stanica je Goleštan palata koja se nalazi na UNESCO – vu listu svete prirodne i kulturne baštine. Goleštan je palata u kojoj su živjeli pripadnici vladajuće dinastije Kadjar, najstariji historijski spomenik i jedan od najposjećenijih mjesta u Teheranu. Nakon obilaska posjetićemo Nacionalni muzej koji prikazuje radove Persijske civilizacije. Poslije ručka u lokalnom restoranu i kraćeg odmora odlazak u Nacionalni muzej dragulja. Muzej posjeduje jednu od najvrjednijih svjetskih kolekcija dragog kamena usko vezanu za historiju Persijskog carstva. Tu su ogromne količine zlata, rubina, smaragda i bisera. Poslije obilaska slobodno vrijeme za shopping. Nakon shopping-a odlazak u hotel. Večera u hotelu.

07.10.2019 / 4. DAN / TEHERAN –  KASHAN (245 km)  – ISFAHAN (190 km)   

Nakon ranog doručka i napuštanja soba u hotelu rano ujutru krećemo ka Kashanu. Dolaskom u Kashan odlazimo u lokalni restoran na ručak te nakon kratke pauze nastavljamo obilazak grada i odlazimo do historijskog persijskog vrta Fin, najstarijeg i najznačajnijeg vrta u Iranu. Put nastavljamo ka Isfahanu. Isfahan, Nesf – e Dzahan, kažu Persijanci u prevodu polovina svijeta. Idemo ka trgu Isfahana. Izgradjen je početkom 17. vijeka u centru Isfahana tokom vladavine Abasa I Velikog ( Shah Abbasi ). Trg i sve građevine na njemu se nalaze na listi svjetske baštine UNESCO – a.  Nakon panorame odlazak do hotela. Večera i noćenje u hotelu.

08.10.2019 / 5. DAN /  ISFAHAN       

Nakon doručka, odlazak na cjelodnevni obilazak Isfahana. Lijepa Jermenska katedrala Vank u Isfahanu nalazi se u Jermenskoj četvrti Isfahana. Na listi svjetske baštine UNESCO – a je i Saborna dzamija u Isfahanu napravljena za vrijeme vladavine Safavidske monarhije. Ručak u lokalnom restoranu. Nakon ručka obilazimo i najljepši most u Iranu, most Khaju. Obilazak Imamove dzamije, ime “ Chehel Soutun” ili 40 Stubova palata. Obilazak nastavljamo posjetom dzamiji Sejha Lotfalaha i Palati Ali Kapu. Nakon obilaska slobodno vrijeme za posjetu bazaru. Večera u lokalnom restoranu, noćenje u hotelu.

09.10.2019 / 6. DAN / ISFAHAN – YAZD  (259 km)    

Nakon doručka u 07:30 h krećemo prema gradu Jazd. Nakon četiri sata vožnje stižemo u grad Jazd. Posećujemo tornjeve tišine. Pauza za ručak i nastavljamo sa daljom posjetom gradu. Posjećujemo hram vatre i muzej u Zaratrust naselju. Posjetu nastavljamo ka Velikoj dzamiji, grobnici i čaršiji iz Ilkanatskog doba. Smještaj i večera u hotelu.

10.10.2019 / 7. DAN / YAZD – PASARGARD (309 km) – PERSEPOLIS (70 km) – NAŠ-E RUSTAM (10 km) – ŠIRAZ (60 km)

Rano nakon doručka u 06:00 sati krećemo iz hotela. Nakon cca 4 h vožnje stižemo u Pasargard koji se nalazi na listi svjetske baštine UNESCO – a. Posjeta mauzoleju Kira Velikog. Nakon posjete idemo do lokalnog restorana na ručak i nastavljamo ka drugom drevnom gradu koji je pod zaštitom UNESCO – a to je Persepolis. Persepolis je bila prijestolnica stare Persije koju smo posjetili. Nakon historijskog obilaska grada Persepolisa nastavljamo put ka Naš – E Rustam koji se nalazi u blizini Persepolisa takodjer na listi kulturne baštine UNESCO – a. Vidjet ćemo prelijepe reljefe na stijenama koji ukrašavaju grobnice Ahamedinskih kraljeva. Nakon obilaska u kasne večernje sate stižemo u Širaz. Nocenje.

11.10.2019 / 8. DAN / SHIRAZ                           

Doručak u hotelu. Nakon doručka  polazak u obilazak grada Širaz. Obilazak palate Kerim Kana. Posećujemo i Persijski muzej koji je smješten u palači. Posjeta Moshir Kervansaray, Vakil dzamiji. Ručak u lokalnom restoranu. Posjeta Imam Gulć Hanu, Han Merdesi. Posjetu nastavljamo ka grobnici jednog od najpoznatijih lirskih pjesnika Hafiza i pravimo pauzu za čaj. U večernjim satima večeru te povratak u hotel.

12.10.2019 / 9. DAN / SHIRAZ – TEHERAN

Doručak u hotelu. Nakon doručka  odjava iz hotela i odlazak u obilazak grada. Obilazak počinjemo sa Eram vrtom. Historijski perzijski vrt Eram Garden iz 19. vijeka, danas je dio botanickog vrta u Sirazu. Posjetu nastavljamo mauzoleju poznatog persijskog pjesnika Saadie. Pauza za rucak te obilazak vrta pod nazivom Negarestan vrt. Obilazak Nasir Ol Molk Dzamije. Nasir ol molk dzamija je jedna od drevnih dzamija u Sirazu. U zavisnosti od vremena lokalnog leta ka Shirazu odlazak ka aerodromu i let za Teheran.Dolazak u Teheran i večera u hotelu.

13.10.2019/ 10.DAN / TEHERAN – ISTANBUL

Nakon doručka slobodno vrijeme do odlaska ka aerodromu. Cca 3 h prije polijetanja transfer na aerodrom u Teheranu. Let za Istanbul je u 14:20 h na letu TK871. Slijetanje u Istanbul je predviđeno u 17:20 h. Nastavak leta za Sarajevo je u 19:20 h na letu TK1025. Slijetanje u Sarajevo predviđeno je u 20:15 h. (sva vremena su lokalna).

 

Relax Tours možete kontaktirati putem telefona:

033/260 330

033/ 270 060

i pronaći više informacija na webu https://www.relaxtours.com/bs/