Preminuo kompozitor Đelo Jusić

Dubrovački dnevnik je objavio kako je umro 31.5.2919. u zagrebačkoj bolnici.

Vijest o smrti velikana hrvatske muzike objavio je na svom profilu na Facebooku njegov sin Đelo Jusić mlađi od oca se oprostivši uz njegovu pjesmu “Lula starog kapetana”.

Jedan od najvećih hrvatskih muzičara Đelo Jusić, rođen 26. januara 1939. godine u Dubrovniku, najpoznatiji je po domaćim djelima zabavne, ali i ozbiljne, uglavnom orkestralne glazbe.

Bogata muzička karijera

Godine 1961. utemeljio je vokalno-instrumentalni sastav, Dubrovačke trubadure. Njegova glazbena djela izvodili su brojni domaći izvođači od kojih su neki Tereza Kesovija, Oliver Dragojević, Ibrica Jusić, Frano Lasić, Ivo Pattiera, Milo Hrnić i mnogi drugi.

Zabilježio je brojne uspjehe na Splitskom i Zagrebačkom festivalu, sa skladbama “Dalmatinski lero”, “Zapjevajmo prijatelji”, “Mladosti, moja lijepa radosti”, “Volim te budalo mala”, “Zagrljeni”, “La musica di notte”, “Stare ljubavi”, “Sinoć sam htjela” i druge.

Jedan od remek djela Jusića je i “Srebrenički inferno”.

Kao dirigent Đelo Jusić je nastupao na najpoznatijim koncertnim pozornicama, a njegov kompozitorski rad proteže se i na orkestralnu (suita Dubrovački kantuni), vokalno-instrumentalnu (oratorij De civitate libertatis veritas), scensku (mjuzikl Dundo Maroje), filmsku i televizijsku glazbu (Zlatna arena za glazbu u filmu Dubrovački suton, 1999.).

Snimio je i nekoliko CD-a zajedno s dubrovačkim klapama Ragusa i Maestral. Tijekom karijere snimio 80 vinilnih albuma i 20 CD-a s više od hiljadu kompozicija.

U Dubrovniku je stalno boravio ranih 90-ih godina i tamo je proživio najteže ratne godine. Za sudjelovanje i doprinos u Domovinskom ratu, dodijeljeno mu je predsjedničko odlikovanje Reda Danice s likom Marka Marulića

Brojne nagrade i priznanja

Tijekom dugogodišnje karijere nagrađivan je brojnim platinastim i zlatnim diskografskim priznanjima, i drugim glazbenim nagradama i priznanjima. Dobitnik je je nagrade Porin 1997. godine te iste nagrade za životno djelo 2007. godine.

Dobitnik je i Zlatnog prstena emisije Radio Zagreba “Pomorska večer”, a 2019. dobio je nagradu grada Dubrovnika za životno djelo.

U povodu 40. godišnjice umjetničkoga djelovanja dobitnik je “Ruke Svetoga Vlaha”.

 

(Izvor:thebosniatimes.ba)