Premijer Forto obezbijedio milionske investicije u energijsku efikasnost

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto jučer je u sjedištu Evropske banke za obnovu  i razvoj (EBRD) u Londonu potpisao mandatno pismo za implementaciju projekta “Energijska efikasnost u javnim objektima Kantona Sarajevo”.

Potpisivanje je organizovano u okviru događaja “EBRD Zeleni gradovi: Izgradnja za održivu budućnost u gradovima”, na kojem je premijer Forto učestvovao kao panelista o temi izazova finansiranja gradskih projekata gradova u vrijeme velikih klimatskih promjena.

Projekt “Energijska efikasnost u javnim objektima Kantona Sarajevo” za nas znači dodatne investicije od 20 miliona maraka u 40 javnih objekata u KS od kojih su većinom obrazovne ustanove, odnosno škole, vrtići, zgrade fakulteta i zdravstvene ustanove.”

“Korist ulaganja u energijsku efikasnost  nije isključivo mjerljiva u novcu. Ovo je ulaganje u zdravlje, održivost i budućnost”, kazao je premijer Forto.

Implementacija projekta “Energijska efikasnost u javnim objektima Kantona Sarajevo“ planirana je u 2020. godini. 

Očekivani efekti investicije su poboljšani uslovi rada i opšteg komfora u obnovljenim javnim objektima i smanjenom potrošnjom energije.  Zamjenom energenata postiže se smanjenje emisije CO2, smanjenje potrošnje energije do 50 posto po objektu, što ima direktne uticaje na uštede u kantonalnom budžetu.