Predsjednik Turske Erdogan danas dolazi u posjetu Bosni i Hercegovini

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan danas će doputovati u dvodnevnu posjetu u Sarajevo, a povod za posjetu je samit Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) kojim predsjedava Bosna i Hercegovina.

Šef Odjela za komunikacije pri Uredu turskog predsjednika Fahrettin Altun ranije je saopćio kako bi se Erdogan tokom posjete trebao sastati članovima Predsjedništva BiH, kao i s čelnicima zemalja učesnica samita.

“Turska snažno podržava Proces saradnje u Jugoističnoj Evropi. Na skupu će biti razgovarano o razvoju saradnje na Balkanu, prvenstveno u ekonomiji, trgovini, transportu, infrastrukturi i investicijama“, saopćio je Altun.

Očekuje se i da će se Erdogan prvog dana boravka u Sarajevu sastati s delegacijom turske vojne misije koji djeluje u sastavu EUFOR-a u BiH.

Erdogan će posjetiti i Šehidsko mezarje Kovači i mezar prvog predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića.

Tokom dana najavljen je sastanak Erdogana s predsjedavajućim Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednikom Stranke demokratske akcije (SDA) Bakirom Izetbegovićem te učešće na svečanoj večeri u zgradi Predsjedništva BiH.

Nakon sastanka s Izetbegovićem planiran je sastanak Erdogana i slovenskog predsjednika Boruta Pahora.

U utorak, drugog dana posjete, turski predsjednik Erdogan će prisustvovati samitu SCEEP-a koji se održava u hotelu “Termag” na Jahorini, a na marginama sastanka bi se trebao sastati s predsjednikom Sjeverne Makedonije Stevom Pendarovskim.

U pratnji supruge Emine, turski predsjednik Erdogan bi u Sarajevu trebao prisustvovati i ispraćaju tabuta s posmrtnim ostacima žrtava genocida u Srebrenici, koji će biti sahranjeni u Potočarima, 11. jula, na 24. godišnjicu tog zločina.

(AA)