Predsjednik EBRD-a: Integracija je ključna za postizanje održivog gospodarskog rasta na zapadnom Balkanu

Veća ekonomska integracija na zapadnom Balkanu ključna je za reforme koje mogu donijeti održiv, uključiv rast u regiji, izjavio je predsjednik EBRD-a Sir Suma Chakrabarti.  

Obraćajući se dioničarima na Godišnjoj skupštini Banke u Sarajevu, predsjednik je također istaknuo planove da EBRD ostvari još veći pozitivan učinak u 38 gospodarstava u koja ulaže na tri kontinenta. 2019. će stoga biti ključna godina za EBRD – početak daljnje korake koji će zahtijevati povećanje kvalitete onoga što radimo dok nastojimo povećati količinu naših ulaganja i projekata u našim regijama”, rekao je Sir Suma.  

Istaknuo je da je EBRD u posljednje tri godine uložio blizu 10 milijardi eura godišnje. “U 2019. želim da EBRD prvi put u našoj povijesti prekine investicijsku barijeru od 10 milijardi eura”, kazao je. Naglasio je važnost koju EBRD pridaje ostvarivanju pozitivnih promjena na zapadnom Balkanu i kako je integracija ključ uspjeha.  

“Integraciju vidimo kao vrlo moćan instrument za proširenje trgovine robom i uslugama, povećanje prekograničnih ulaganja i, možda najvažnije, poticanje razmjene novih ideja i inovacija.”  

On se osvrnuo na integraciju putem fizičke infrastrukture koja povezuje regije putem cesta, željeznica, luka, zračnih luka i telekomunikacija, pomažući ljudima i robi da se lakše kreću. Istovremeno, integracija putem investicijskih tokova također je bila moćno oruđe, sposobno donijeti vještine gospodarstvima koja pate od visokog iseljavanja. “To može pomoći da se okonča začarani krug vanjske radne migracije koja dovodi do pada produktivnosti, smanjenja ulaganja i daljnjeg iseljavanja”, kazao je predsjednik.