Pozorišna predstava ¨Deportacija˝ bit će izvedena, u utorak, 24. 07. u 21:00, u galeriji BKC-a

Drama koja,  kroz porodične odnose likova i njihove dileme da li nekažnjeni zločin kad-tad dođe na “naplatu”, govori o ratnom zločinima i deportacijama. Predstava Deportacija rađena je prema dramskom tekstu Željka Vušurovića, dramaturgiju teksta je potpisuje Svetlana Broz. Predstava je napravljena u produkciji Kulturnog centra Novi Pazar, a režiju  potpisuje Gradimir Gojer. Glumački ansambl čine: Jasna Ornela Bery, Enver PetrovciDženana Džanić,  Lemana Bećirević, Vahid Džanković i Darja Badnjević. 

Predstava, kojoj će ovo izvođenje biti bosanskohercegovačka premijera, govori o zločinima nad Bošnjacima 1992. godine. Predstava govori o životnoj drami i ubistvu 85 Bošnjaka koji su, kako bi sačuvali dostojanstvo i svoje živote, prebjegli od rata iz BiH u Crnu Goru, a koje su tamošnje vlasti isporučile nazad u BiH. Prema Željku Vušuroviću, autoru teksta, ono što se desilo u Crnoj Gori i što je tema drame “Deportacija” je teški ratni zločin za koji niko nije kažnjen.

Željko Vušurović kostituiše dramsku radnju u okvirima porodične drame, koja neminovno završava tragično. Likovi drame su životni, praktično preslikani iz života, surovo autentični i istiniti. Vušurovićevih šest likova nosi šest individualnih drama koje kod gledalaca otvaraju mnoga bolna pitanja i izazivaju nerijetko katarzične odgovore.

Gojer je režirao jednu kamernu predstavu, a Vušurovićev tekst tretirao u stilskom pogledu kroz minimalističku i krajnje naznačujuću scenografiju i organizaciju prostora, u kojem dominira svedeni, krajnje ekonomičan mizanscen. Kao autor likovnosti i muzičkih rješenja predstave “Deportacija” režiser daje najveći prostor glumcima.

Ulaz na predstavu je slobodan.