Potpisan Kolektivni ugovor: Sistemski uređena oblast visokog obrazovanja i nauke na UNSA

Kolektivni ugovor za djelatnost visokog obrazovanja i nauke na Univerzitetu u Sarajevu potpisali su  danas premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj i predstavnik Sindikata Jasmin Velagić, koji su tom prilikom istakli kako je ovakav ugovor po prvi put potpisan u historiji postojanja ove obrazovne ustanove.

“Teško je reći šta je u našem društvu najvažnije, ali nema sumnje da je to akademsko i visoko obrazovanje. Obrazovani kadrovi su osnovni resursi svakog društva. I zato podržavamo ‘Zlatne značke’ jer nam je cilj da ih zadržimo na fakultetu, s tim da treba finansirati i njihovu edukaciju u inostranstvu, ali pod uvjetom da se vrate u svoju domovinu”, istakao je premijer Zolj.

Dodao je kako se mora ići u korak s modernim društvima koja stalno bilježe napretke u tehnologiji i razvoju uopšte.

“Ovo je za nas historijski trenutak, jer se po prvi put potpisuje Kolektivni ugovor za oblast visokog obrazovanja i nauke, kojim se na jedan sistemski način uređuje ova djelatnost i vrši  pozicioniranje Univerziteta u Sarajevu kao budžetskog korisnika. To znači da Kanton Sarajevo preuzima ulogu finansiranja i ulaganja u visoko obrazovanje i nauku. Do sada to nije bilo na adekvatan način riješeno”, poručio je Velagić.

Po njegovim riječima, Vlada KS na čelu s premijerom Zoljem, ali i s resornim ministrom Elvirom Kazazovićem je uspjela naći najpovoljnija rješenja za svaki član ovog ugovora, kojim će se osigurati radno – pravni statusi uposlenika i napredovanja u viša zvanja i doktorante.

Na kraju je navedeno da je pomenuti ugovor rezultat dugotrajnih pregovora, ali na zadovoljstvo svih učesnika oni su rezultirali najboljim rješenjima za sve.

Potpisivanju Kolektivnog ugovora prisustvovao je rektor UNSA Rifet Škrijelj, ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS Elvir Kazazović, te ostali ugledni članovi akademske zajednice.