Policija RS-a u Kozarcu privodi zbog državne zastave BiH?!

Policija u Kozarcu pozvala je na informativnoi razgovor u Policijsku stanicu u ovom gradu predsjednika Savjeta MZ Ekrema Hadžića zbog isticanja državnih zastava na glavnoj gradskoj saobraćajnici.

Kako prenosi novinar Avaza zastave su postavili članovi Savjeta povodom obilježavanja 1. marta, dana nezavisnosti BiH. Dr. Zlatko Škerić, odbornik u Gradskom vijeću i zamjenik predsjednika Savjeta MZ Kozarac, u policiji su od Hadžića tražili uklanjanje zastava, te kazali da je tu aktivnost ranije trebalo najaviti.

“Mi to nismo najavljivali, niti znamo kome treba najaviti isticanje državnih zastava. Ne znamo ko je naredio da se Hadžić pozove u Policijsku stanicu, niti ko se žalio. Riječ je o pritisku koji je prisutan već tri-četiri godine, otkako smo počeli sa obiljažavanjem ovog praznika, rekao je Škerić, te podvukao da su isključivo bile istaknute državne zastave, bez ikakvih nacionalnih obilježja. To je državna zastava, sva tri konstitutivna naroda koja su tu. Kome se ne sviđa, neka ne obilježava – mi nikog ne tjeramo na to, ali neka nas puste da mi obilježavamo”, rekao je Škerić, te dodao da su uzeli obavezu da zastave uklone odmah po završetku programa obilježavanja.

“Kod nas u Prijedoru je 9. januar Dan genocida, a ovdje se slavi dan Dan republike Srpske. Mi nigdje ne idemo iz Prijedora u tim danima, niti pravimo ikome probleme. Tražimo da se i prema nama odnosi na isti način, da obilježavamo datume koje mi želimo. Program obilježavanja se sastoji od polaganja cvijeća na spomen-obilježje, obilazak šehidskih mezarja, kao i od sportskog dijela, te ručka sa kulturno-umjetničkim programom. Ponavljam da nema niakvih političkih obilježja niti govora”, završio je Škerić

Inače, Hadžić je u Policijskoj stanici bio primoran da potpiše izjavu kako će zastave morati biti uklonjene odmah po završetku programa.

Trafika|Ba|Avaz