Podignuta optužnica protiv uposlenika GP BiH koji je pljačkao putnike na Aerodromu

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv Aleksandra Pekića, državljanin BiH, uposlen kao službena osoba Granične policije BiH. Optuženi se tereti da je, tokom mjeseca februara i marta 2016. godine, kao odgovorna osoba u institucijama BiH, odnosno policijski službenik JGP-vođa tima pasoške kontrole na Međunarodnom graničnom prijelazu “Aerodrom Sarajevo”, u namjeri sticanja protuzakonite imovinske koristi, iskoristio svoj službeni položaj, tako što je prilikom izvršavanja službenih dužnosti koje se odnose na redovnu kontrolu putnika i prtljaga prilikom prelaska državne granice, postupao protivno odredbama zakona, pravilnika i uputstava Granične policije BiH, prenosi agencija Patria.

– Optuženi se tereti da je prilikom pretresa ličnih stvari putnika, u više navrata otuđivao novac koji se nalazio u prtljagu kontroliranih putnika, čime je počinio kazneno djelo-zloupotrebe položaja ili ovlasti iz člana 220. KZ BiH.

Tužilaštvo BiH provodi intenzivne aktivnosti na otkrivanju i procesuiranju kaznenih djela zloupotrebe položaja, naročito u slučajevima kada su počinioci ovlaštene osobe policijskih i sigurnosnih agencija – saopćeno je.

Optužnica će biti proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.