Podignuta najveća optužnica za organizirani i finansijski kriminal u postdejtonskoj BiH

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH, podigao je optužnicu u predmetu Mlađen Kekerović i dr.

Optužnica se odnosi na 23 fizičke i pravne osobe, koje se terete za kaznena djela organizirani kriminal, pranje novca i porezne utaje, spriječavanje dokazivanja, te falsificiranje ili uništavanje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava. Optužene osobe terete se da su u dužem vremenskom periodu, djelujući kao uvezana organizacija, u međusobnom dogovoru, izvršile porezne utaje i nezakoniti povrat PDV-a u iznosu od oko 10 milijuna KM, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Tužiteljstvo BiH je zatražilo, te je sud odobrio, blokadu imovine u višemilijunskim iznosima, koja se odnosi na nekretnine, odnosno poslovne zgrade i objekte, kao i kuće, na području Laktaša, Kozarske Dubice, Prijedora i drugih gradova, kao i blokadu pokretne imovine koja se odnosi na mašine i teretna vozila.

U okviru ovog predmeta bit će predloženo oduzimanje velike nezakonito stečene imovinske koristi, koja je ostvarena počinjenjem kaznenih djela.

Radi se o najopsežnijoj optužnici za kaznena djela financijskog kriminala, podignutoj u post-dejtonskoj Bosni i Hercegovini.

Uz optužnicu Sudu BiH će biti proslijeđeno više od 1.000 dokaznih materijala, te predloženo saslušanje oko 50 svjedoka optužbe i dva stručna vještaka.

Tim Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH, koji su sačinjavali tužitelj, stručni suradnici, istražitelj ekonomske struke i pripravnici, na ovoj istrazi radio je intenzivno nekoliko godina, zajedno sa ovlaštenim službenim osobama Uprave za neizravno oporezivanje BiH i policijskim djelatnicima SIPA.

Tri osumnjičene osobe nalaze se u pritvoru, a Tužiteljstvo BiH istragu nastavlja dalje, s ciljem otkrivanja i dokazivanja odgovornosti osumnjičenih ovlaštenih službenih osoba u Upravi za neizravno oporezivanje BiH, koje su omogućile nezakonit povrat PDV-a u višemilijunskim iznosima.

Tužiteljstvo BiH nastavlja dalje u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije, radi zaštite vladavine prava i ekonomskog sustava Bosne i Hercegovine, te stvaranja sigurnijeg okruženja za život svih građana Bosne i Hercegovine, a u svjetlu približavanja naše zemlje europskim integracijama.

 

Trafika|Ba|Fena