POD LUPOM: Do osam sati zabilježeno 66 kritičnih situacija

Koalicija za slobodne i poštene izbore ‘”Pod lupom”, koja provodi građansko, nestranačko posmatranje Općih izbora 2018. u BiH, danas na terenu ima oko 4.000 posmatrača/ice na 70 posto biračkih mjesta i 62 mobilna tima te posmatrače u 143 lokalne izborne komisije koji zajedno prate tok izbornog dana, prenosi Anadolu Agency (AA).

Izborni dan je na većini biračkih mjesta, kako su naveli, započeo bez većih nepravilnosti, ali s brojnim tehničkim nedostacima.

Velika većina posmatrača “Pod lupom” nesmetano je pristupila biračkim mjestima, dok je nekoliko desetaka biračkih odbora odbilo registrovati posmatrače/ice Koalicije zbog neadekvatne komunikacije s lokalnim izbornim komisijama.

Ukupno do 8 sati zabilježeno je 66 kritičnih situacijama od kojih se 45 odnosi na zabranu ulaska posmatrača na biračka mjestima i udaljavanje s biračkih mjesta nastalih zbog nedostatka komunikacije između različitiha nivoa izborne administracije.

Glasanje je prekinuto na jednom biračkom mjestu u Doboju 038B039A zbog već popunjenih glasačkih listića.

“Pripreme za otvaranje biračkih mjesta uglavnom su izvršene u skladu s propisima. Na 82 posto biračkih mjesta svi članovi biračkih odbora su bili prisutni na biračkom mjestu. Na dva posto biračkih mjesta glasački listići nisu ručno brojani, a na šest posto biračkih mjesta primijećen je nedostatak pojedinog izbornog materijala. U izolovanim slučajevima na biračkim mjestima, glasačka kutija nije pokazana kao prazna prije otvaranja biračkih mjesta”, saopćeno je iz Koalicije.

Istakli su da je ukupno 72 posto biračkih mjesta otvoreno u 7 sati, između 7 i 7:15 otvoreno je 23 posto biračkih mjesta, a između 7:15 i 8 sati otvoreno je pet posto biračkih mjesta. U izolovanim slučajevima biračka mjesta su otvorena nakon 8 sati i nije adekvatno osigurana tajnost glasanja.

Na 21 posto biračkih mjesta nije istaknuta lista s imenima i prezimenima članova/ica biračkih odbora s pripadnošću političkom subjektu. Podsjećamo da je ovo preporuka Koalicije “Pod lupom” koju je usvojila Centralna izborna komisija te da je ista obaveza svih biračkih odbora.