Pješačio 12 dana, prešao 500 kilometara: Profesor iz Malija želi da njegovo selo dobije školu

Učitelj iz Malija Tiekoro Dabo prepješačio je 500 kilometara do glavnog grada Bamakoa tražeći od zvaničnika te zemlje da otvore školu u njegovom rodnom selu, javlja Anadolu Agency (AA).

Profesor njemačkog jezika 30-godišnji Dabo krenuo je iz rodnog sela Kayes, na samoj granici sa Senegalom, pješice prema glavnom gradu Bamakou. Prešao je 500 kilometara, u u Bamako je stigao nakon 12 dana pješačenja.

Daboa su na ulasku u glavni grad dočekali novinari, a ogovarajući na njihova pitanja on je kazao kako mu je cilj da njegovo selo ponovo dobije školu koja je srušena 1981. godine.

“Put je bio veoma težak. Moja snaga i podrška na ovom putu bili su mališani iz mog sela koji su željni obrazovanja. Iskreno se nadam da će neko vidjeti moje napore i da ću uspjeti u cilju koji sam sebi zacrtao”, istakao je profesor Dabo.

On se potom susreo i sa ministrom obrazovanja Malija Temoreom Tioulentom, koji mu je dao obećanje da će u selu biti izgrađena škola.

“Mnogo je mjesta u Maliju koji imaju isti problem”, rekao je ministar, dodavši da će do kraja 2021. godine u selu biti izgrađena škola.