Pet razloga misterioznog nestanka tetka Kim Jong- Una

Jang Song-thaek, tetak Kim Jong-Una bio je drugi najuticajni čovjek u Sjevernoj Koreji i jedan od njegovih najbližih savjetnika. Zašto je onda protjeran sa svoje visoke pozicije?

Interpretiranje neizrečenih razloga za ovaj čin postao je jedna od najglobalnijih ‘pogađalica’, piše Yahoo News. Zašto je Sjeverna Koreja ‘dala čizmu’ prominentnom državnom funkcioneru na ovako spektakularan način?

Kao prvo, “Jang je bio korumpiran”, službeni je argument Sjeverne Koreje. Budući da Sjeverna Koreja i nije posebno transparentna, službene izjave trebalo bi uzimati s velikom dozom skepticizma.

Druga zamjerka mu je što je Jang bio previše prijateljski nastrojen prema kapitalističkim idejama. Tu bi već moglo biti nešto istine. Strani promatrači smatrali su kako je Jang de facto bio predsjednik kapitalističkog krila Sjeverne Koreje.

-On je upravljao pokretima prema kapitalizmu i oživljavanju ekonomije – rekao je Michael Breen, autor biografije preminulog bivšeg vođe, Kim Jong-ila.

Kim želi učvrstiti svoju poziciju lidera, a tetak mu je bio smetnja.
Izbačeni Jang bio je poznat kao osoba na najvišem nivou nad kojom se provela ‘čistka’. Međutim, Kim je u protekle dvije godine proveo više ‘čistki’. Prošle je godine Kim ‘eliminirao’ nekoliko visoko rangiranih vojnih dužnosnika pod izgovorom da ih je uhvatio da loču alkohol tokom vremena žalovanja za njegovim ocem. Analitičari pak smatraju da je na taj način pokušavao učvrstiti svoju poziciju na vlasti.

Kao četvrti razlog, analitičari navode činjenicu da mlađahni Kim želi da ga se shvata ozbiljno. Uklanjajući čovjeka kojeg su mnogi smatrali Kimovim ‘čuvarom’, on šalje poruku liderima Zapada da ga moraju prihvatiti, jer je u stanju nositi se sa hitnim sigurnosnim problemima.

Smatra se da je Jang pomagao Kimu u prijenosu vlasti te da je bio njegova desna ruka. Njegovo izbacivanje, što je peti razlog, služilo je kao znak ostatku stranke da svi mogu biti izbačeni, bez obzira na to koliko su jaki ili dobro umreženi.

-Izbacivanjem vlastitog tetka, Kim je poslao zastrašujuću poruku: Niko nije izvan dohvata, čak ni obitelj! –

S obzirom da se ovakve čistke inače provode daleko od očiju javnosti, ova je izvedena javno vjerovatno radi zastrašivanja, smatraju analitičari, a prenosi Dnevnik.hr.

 

Trafika|Ba|Fena