Pećanac: Čović je krivac neuspjeha ove runde pregovora

 Predsjednik SDUBiH Nermin Pećanac, uime rukovodstva Socijaldemokratske unije BiH, ocijenio je u današnjem saopćenju da su jalovi sastanci bh. lidera u vezi sa implementacijom presude Sejdić i Finci jasan su pokazatelj nivoa njihove političke neodgovornosti.

– Nespremnost na bilo kakav zreo kompromis, te pozivanje na dignitet funkcije i povrijeđene sujete, samo govore u prilog činjenici da među pojedinim našim liderima vlada potpuno odsustvo svjesti o postojanju jasno precizirane državne obaveze – smatra Pećanac.

Po njegovim riječima, svi dosadašnji sastanci su ispolitizirani, a ovaj zadnji je pokazao da više nije problem hrvatski član Predsjedništva BiH, “već je problem kako tu poziciju rezervisati isključivo za HDZ”.

– Direktan krivac za neuspjeh ove runde pregovora je Dragan Čović koji sa svojim maksimalističkim zahtjevima zaustavlja put BiH prema euroatlanskim integracijama. Lider HDZ-a je državnu obavezu implementacije presude Sejdić i Finci vidio kao priliku da nametne politički monopol HDZ-a nad izborom hrvatskog člana predsjedništva BiH ćime uslovljava politički pristanak na sprovođenje presude – smatra Pećanac.

Ocijenio je kako je ovakvo ponašanje HDZ-a nedopustivo.

– Niko nema pravo da ucjenjuje državu Bosnu i Hercegovinu, bez obzira na izborni legitimitet. Država je postala talac pojedinih lidera koji su otvoreno uzurpirali pravo građana da putem parlamenta i drugih institucija sistema odlučuju o svim bitnim državnim pitanjima. Ako će samo par ljudi odlučivati o svemu, s pravom se pitamo koja je onda uopšte svrha izbornog procesa. SDUBiH stoji na stanovištu da se odlučivanje mora vratiti u okvire državnih institucija, jer je to njihova prevashodna svrha. Ovako koncipirano funkcionisanje sistema koje je bazirano na volji svega nekolicine ljudi, predstavlja u potpunosti zaokružen autokratski sistem vladanja kojem su demokratija i izbori samo floskule i fraze. Stoga SDUBiH traži da se odlučivanje o svim bitnim državnim pitanjima vrati u Parlament BiH i da se konkretno u implementaciju presude Sejdić-Finci uključi akademska zajednica i nevladin sketor – poručio je Pećanac.

 

Trafika|Ba