Pamukkale – Dvorac od pamuka

Pamukkale znači dvorac od pamuka. Iako neki smatraju da je taj naziv potekao od efektnog izgleda stijena i terasa, legenda kaže da su u davna vremena divovi na ovim terasama sušili urode pamuka.

Pamukkale se nalaze u Turskoj, a nastale su uslijed vrućih vulkanskih vrela koja se nalaze na visoravni iznad njih. Stijene, terase i stalaktiti prekrivaju površinu dugu oko dva kilometara, te široku oko pola kilometra.

Voda iz vrela zasićena je kalcijem i drugim mineralima koje je kišnica rastopila na svom putu kroz stijene do izvora. Gotovo sve što uroni u vodu vrela biva prekriveno slojem kalcija, a svaki predmet uronjen na par dana poprima oblik kamena. Kad voda iz vrela curi preko rubova visoravni ostavlja sloj kalcija na obroncima brda. Kroz dugi vremenski period nagomilali su se slojevi kalcija uslijed čega su nastali sniježno bijeli okomiti zidovi, terase i stalaktiti.

Hiljadama godina smatra se da je voda iz vrela bogata mineralima vrlo ljekovita. Kruže priče da liječi reumatizam, srčane tegobe i visoki krvni tlak. Još prije nove ere u njegovim izvorima uživali su brojni carevi. Neron i Hadrijan su dolazili piti vodu i kupati se u njoj. Tijekom Neronove vladavine jaki potres je uništio grad, pa je na njegovom mjestu podignut još veći i ljepši sa širokim ulicama, javnim kupalištima i kazalištem, a u kuće je topla voda dolazila kanalima.

U kupalištima iz 2.stoljeća postojale su prostorije s različitom temperaturom pa su kupači naizmjenično odlazili na hladno kupanje, pa na toplo kupanje, mažući tijela uljima.

Izvan  granica grada nalazi se ogromno groblje s preko 1200 velikih grobnica koje su uglavnom bogato ukrašene svjedočeći o bogatstvu Rimljana koji su tu dolazili i bivali sahranjeni.

Danas turisti iz cijelog svijeta dolaze u Pamukkale kako bi se divili ovom čudu prirode i okupali se u ovim jedinstvenim toplim bazenima.