Ove namirnice će vam popraviti raspoloženje i pomoći da se izborite sa stresom

Napeti ste i uznemireni, nedostaje vam energije, zaboravljate, loše spavate, muče vas glavobolje, nemate želju za seksom? Ako prepoznajete većinu tih simptoma, to znači da je stres postao sastavni dio vašeg životnog ritma.

Kada je u pitanju smanjenje nivoa stresa, hrana koju jedemo zaista igra važnu ulogu. Namirnice koje smanjuju stres pomažu u regulaciji nivoa šećera u krvi, zbog čega imaju blagotvorno djelovanje.

Ovo su neke od namirnica koje će vam pomoći da se izborite sa stresnim periodima.

Zeleno lisnato povrće

Zeleno lisnato povrće, poput špinata, sadrži folnu kiselinu koja podstiče oslobađanje dopamina, hemijskog spoja koji podiže raspoloženje i smanjuje nivo stresa. Istraživanja su pokazala da su oni koji redovno konzumiraju zeleno lisnato povrće sretniji i imaju manji rizik od nastanka depresije. Ovo, naravno, važi i za druge vrste povrća koje treba biti dio vašeg svakodnevnog jelovnika.

Ćuretina

Ćureća prsa su odličan izvor triptofana, aminokiseline koja podstiče proizvodnju serotonina, hemijskog spoja koji reguliše apetit i podstiče dobro raspoloženje. Triptofan ima umirujuće djelovanje na organizam. Kada su naučnici upoređivali osobe koje uzimaju suplemente triptofana i one koje uzimaju placebo, otkrili su da triptofan bez sumnje smanjuje nivo hormona stresa. Triptofan možete, osim u ćurećim prsima, pronaći i u orašastim plodovima, sjemenkama, pasulju i jajima.

Zobene pahuljice

Zobene pahuljice podstiču oslobađanje serotonina, spoja koji je zaslužan za podsticanje dobrog raspoloženja i smanjenje nivoa stresa. Stres može uzrokovati nagle promjene nivoa šećera u krvi, a zobene pahuljice će pomoći u njegovoj regulaciji. Složeni ugljeni hidrati, koje pronalazimo u zobenim pahuljicama, mogu pomoći u prevenciji žudnje za grickalicama.

Jogurt

Jogurt sadrži probiotike, dobre bakterije koje pronalazimo u sistemu za varenje. Stanje probavnog sistema direktno utiče na raspoloženje i funkcionisanje mozga. Jedno istraživanje je pokazalo da osobe koje svakodnevno konzumiraju jogurt, imaju manji rizik od nastanka depresije i bolje se nose sa stresom.

Losos

Kada ste pod stresom, nivo hormona adrenalina i kortizola počinje drastično da se povećava. Omega 3 masne kiseline koje pronalazimo u lososu imaju protivupalno djelovanje i mogu pomoći u neutralizaciji negativnog djelovanja hormona stresa. U jednom istraživanju se pokazalo da osobe koje unose adekvatnu količinu omega 3 masnih kiselina, imaju 20 posto niži nivo hormona stresa.

Borovnice

Kada ste pod stresom, u vašem tijelu počinje da se stvara hronična upala. Antioksidanti i fitonutrijenti iz borovnica pomažu vašem tijelu da se odbrani od štetnog djelovanja povišenog nivoa hormona stresa. Naučnici su također ustanovili da osobe koje učestalo konzumiraju borovnice, imaju jači imunitet, a jači imunitet znači bolju odbranu tijela od štetnog djelovanja hormona stresa.

Tamna čokolada

Redovno uživanje u nekoliko kockica tamne čokolade može pomoći u regulaciji nivoa hormona stresa. Važno je da čokolada sadrži barem 70 posto kakaa jer će tada regulisati nivo holesterola i krvnog pritiska, podstaći cirkulaciju i opustiti krvne žile. Tamna čokolada podstiče dobro raspoloženje i smanjuje rizik od nastanka depresije.

Sjemenke

Sjemenke lana, suncokreta ili bundeve su odličan izvor magnezija. Povećanje unosa magnezija može pomoći u prevenciji depresije i smanjenju nivoa stresa. Magnezij može da pomogne u uklanjanju hroničnog umora i razdražljivosti. Neka istraživanja su pokazala da magnezijum pomaže i u ublažavanju simptoma PMS-a.

Izvor:   Faktor