Otvorena Dječija nedjelja: Sva djeca bez obzira na poteškoće moraju imati jednaka prava

Dječija nedjelja pod sloganom “Srećan ćeš biti svijete kad usrećiš dijete” zvanično je otvorena danas u Domu za djecu bez roditeljskog staranja na Bjelavama priredbama koje su upriličili mališani ove ustanove. Ovim povodom, obratila se ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS Amela Dautbegović i najavila kako će narednih sedam dana biti posvećeno djeci kroz razne sportske, edukativne, likovne aktivnosti, a posebna pažnja i ove godina posvećena je djeci s poteškoćama u razvoju.

“Sva djeca trebaju biti jednaka. Trudimo se poštivati dječija prava, s tim da institucije sistema trebaju više voditi računa o inkluziji i institucionalnom rješavanju problema djece s poteškoćama u razvoju, kako u njihovom obrazovanju tako i u ostalim oblastima”, poručila je ministrica Dautbegović.

Istakla je kako je u različitostima sreća i da svakom djetetu treba pružiti jednake šanse.

“Oni su nam najvažniji i apelujem na sve institucije sistema da im osiguraju jednaka prava. Vi nama djeco dajete energiju i vi ste naša budućnost, a mi smo dužni da vam osiguramo sretne porodice, kako ne biste bili smješteni u domove”, potcrtala je ministrica Dautbegović koja je pozvala sve medije da proprate Dječiju nedjelju.

Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača je rekao da je cilj ove manifestacije da se kroz određene aktivnosti ukaže na brigu prema mladima.

“Vrlo je važno da mi kao društvo pokažemo da brinemo o djeci, jer su ona naše najveće blago. I svako ulaganje u njih predstavlja najvrednije zaloge budućnosti. Bilo bi od značaja da ova manifestacija postane brend federalnog i kantonalnog resornog ministarstva. Kako odgojimo našu djecu od toga će nam zavisiti budućnost”, naglasio je ministar Drljača.

Dvadesetogodišnji Semir Hadžić je kazao kako se uvijek raduje Dječijoj nedjelji jer ona izmami osmijeh svakom djetetu, posebno zbog toga što se tokom tih sedam dana intenzivno druže i dobro zabave.

Direktorica Doma za djecu bez roditeljskog staranja Bjelave Belma Ahmagić je navela kako je vrlo važno svako dijete iz doma izvesti na pravi put. Dužnost je stalno skretati pažnju i ukazivati na odgovornost porodice, države, škole, zdravstvenih i socijalnih institucija.

“Svako dijete zaslužuje da ima porodicu. Uspjeli smo zajedno s nevladinom organizacijom Hope and Homes for Children BiH za svega 17 dana napraviti servis namijenjen za podršku porodici i djeci. Do sada su roditelji s djecom razgovarali na stepenicama i smatrala sam kako je neophodno napraviti poseban servis, koji će pružati savjetodavnu i edukativnu uslugu djeci. UNICEF će osigurati edukaciju osoblja, ali je i dalje neophodna i podrška lokalne zajednice”, istakla je direktorica Ahmagić.

Manifestacija Dječija nedjelja tradicionalno se obilježava u prvoj sedmici oktobra, već 19. godina.