Osmanović sa delegacijom Organizacije islamske kooperacije

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Adil Osmanović primio je danas u sjedištu Vlade u Sarajevu delegaciju Fonda pri Organizaciji islamske kooperacije (OIC) za Bosnu i Hercegovinu, Afganistan, Siera Leone i Somaliju koju je predvodio šef ovog fonda Abdulaziz bin Abdurrahman Al-Thani iz Katara. U njegovoj pratnji bio je i izvršni direktor IOC – Fonda za povratak izbjeglica u BiH En-Nur Swar Eddahab.

Cilj posjete uglednog gosta iz Katara bilo je upoznavanje sa stanjem u kojem se nalaze povratnici, izbjegle i raseljene osobe u Bosni i Hercegovini i koje su njihove prioritetne potrebe kako bi trajnije riješili svoj status. Na početku je Al-Thani izrazio zadovoljstvo što se ponovo, nakon 2007. godine, nalazi u BiH za koju je rekao da je izuzetno prijateljska zemlja sa Katarom iz kojeg dolazi i da je upoznajući njene ljude stekao dojam da oni gaje iste simpatije prema njegovom narodu.

Ministar Osmanović je gosta upoznao sa stanjem povratničke i izbjegličke populacije i prioritetima koji stoje pred Ministarstvom kada je riječ o povratku i održivom povratku u narednom periodu. Podsjetio je na činjenicu da je od 1992. do 1995. godine 2,2 miliona ljudi pod raznim okolnostima napustilo svoja ognjišta, što je više od 50 posto ukupnog predratnog stanovništva Bosne i Hercegovine.

– Zahvalan sam Organizaciji islamske kooperacije na učešću u zajedničkim projektima obnove, naročito kulturnih,vjerskih i drugih objekata, te državi Katar koja pomaže Bosni i Hercegovini još od 1992. godine. Zahvaljujući OIC Fondu za povratak izbjeglica u BiH obnovljeno je 400 kuća, devet škola i deset domova zdravlja. Mi smo nedavno potpisali protokol o saradnji između Ministarstva i Fonda koji ima za cilj podršku povratnicima kroz nabavku poljoprivredne mehanizacije, što je značajno za održiv povratak.

Prema našim podacima, na svoja ognjišta se vratilo oko milion i 33 hiljade ljudi, a obnovljeno je 350.000 kuća, dok na obnovu čeka još oko 100.000.

Mi ćemo u 2014. godini, prema svojim budžetskim mogućnostima, nastaviti podršku povratnicima, ali očekujemo da se u ovu akciju uključe i drugi, kao što je OIC, islamske zemlje i drugi – rekao je ministar Osmanović, istakavši značaj implementacije porodičnih projekata za održivi razvoj u ovoj godini kao što su porodične farme, uzgoj jagodičastog voća, proizvodnja i drugo, za što je potrebna dodatna podrška.

Al-Thani je istakao upravo projekte na osnovu kojih će biti moguće tražiti sredstva kako bi oni bili realizirani.

– Mislim da možemo ostvariti dva vida saradnje. Prvi su projekti održivog povratka s kojim ćemo upoznati naše saradnike iz islamskih zemalja i od vas očekujem da nam ih dostavite u što kraćem roku, a drugi je izgradnja kuća u naseljima za raseljene osobe za što mi u Kataru imamo spremnu tvornicu koju bismo mogli dovesti u BiH – rekao je Al-Thani.

Ministar Osmanović je zahvalio na dosadašnjoj saradnji istakavši da će Ministarstvo dostaviti projekte OIC – Fondu za povratak.

 

Trafika|Ba