Opozicije iskopčala mikrofone i napustila i današnju sjednicu

Šef Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Vukota Govedarica izjavio je da opozicija nije spremna na bilo koju vrstu poniženja.

“Poslanici opozicije su u znak protesta izvukli mikrofone iz konzola. Mi samo želimo da radimo i da prikažemo realnu sliku o parlamentu Srpske”, rekao je Govedarica novinarima.

On tvrdi da je postojao džentlmenski dogovor u parlamentu Srpske o načinu rada na posebnoj sjednici.
“Taj dogovor je izminiran, jer se na sve moguće načine pokušava izbjeći da građani Srpske vide šta se događa u skupštini Srpske i da ne bude televizijskog prenosa”, dodao je Govedarica, napomenuvši da opozicija neće prisustvovati današnjoj raspravi o prijedlogu ekonomske politike za narednu godinu na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske.

Šef Kluba poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Zoran Đerić kaže da u Srpskoj “nema demokratije” i da će opozicija “još žešće nastaviti da djeluje“.
“Ova vlast nema hrabrosti da uđe u ozbiljan dijalog sa opozicijom. Cilj vladajuće strukture bio je da za pola sata usvoje budžet za narednu godinu, bez prisustva javnosti”, rekao je Đerić.

Šef Kluba poslanika NDP-a u parlamentu Republike Srpske Krsto Jandrić naglasio je da se vlast u Srpskoj plaši javnosti, “jer su rezultati njihovog rada katastrofalni”.

Poslanici opozicije jutros su izvukli mirofone iz skupštinskih klupa i napustili posebnu sjednici Narodne skupštine Republike Srpske.

Glasovima vladajuće većine sinoć je usvojen Budžet RS-a za 2014. godinu godinu u iznosu od dvije milijarde i 25 miliona KM.

Podsjećamo, raspravi i glasanju o entitetskom budžetu u sinoćem dijelu zasjedanja nisu prisustvovali poslanici opozicije, nezadovoljni jer se o najvažnijem dokumnetu razmatra, kako su naveli, u večernjim satima i bez direktnog televizijskog prijenosa.

Za Radojičića je ponašanje poslanika SDS-a, PDP-a i NDP-a bilo bez osnova, jer se i ranije, dok je on bio opozicionar, radilo i u tri sata po ponoći te da nije uspio, kako kaže, cilj opozicije da blokira usvajanje Budžeta RS-a.

Protiv usvojenog budžeta su sindikalci, jer u budžetu RS-a nije predviđeno vraćanje pet posto ranije umanjene plaće policiji, prosvjeti, pravosuđu i radnicima u pravosuđu, dok je zadovoljstvo usvajanjem Budžeta izrazila entitetska premijerka Željka Cvijanović uz najavu da će se mjenjati zakonska rješenja kako bi bio stvoren bolji poslovni i privredni ambijent u RS.

Sinoć je bez opozije, ali i bez rasprave razmotren i Prijedlog zakona o izvršenju Budžeta Republike Srpske za 2014. godinu – po hitnom postupku, Prijedlog odluke o kratkoročnom zaduživanju Republike Srpske emisijom trezorskih zapisa u ovoj godini, Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o porezu na dohodak – po hitnom postupku te Prijedlog odluke o kratkoročnom zaduživanju Republike Srpske emisijom trezorskih zapisa za 2014.

 

Trafika|Ba