Opasnosti bisfenola A za naše zdravlje: Pogledajte kako ga konzumiramo svakodnevno

Bh. nutricionistkinja Amela O'Reilly na svom Facebooku često dijeli korisne savjete u vezi sa zdravljem i zdravom ishranom. Ovaj put pisala je o bisfenolu A.
Bisfenol A (BPA) popularni sastojak  koji se koristi za pravljenje određene plastike, kao što su plastična ambalaža, igračke, medicinska oprema i kuhinjsko posuđe. EWG izvještava da procjenjuje da 93% ljudi ima BPA u svojim tijelima.
Opasnosti od BPA za vaše zdravlje su rezultat decenijama istraživanja. On oponaša seks hormone estrogena, varajući  vaše tjelo  da misli da je to prava stvar. Budući da je u interakciji s estrogenskim receptorima i signalnim putevima koji ovise o njima, BPA je povezan sa nekoliko zdravstvenih problema, uključujući:
Neplodnost (ženska i muška),Rani pubertet,Rak dojke,Rak prostate
Sindrom policističnih jajnika (PCOS)
Gojaznost,Srčana bolest…
Kako ga izbjegavate? Izbjegavajte konzerviranu hranu što je više moguće. Odaberite svježu hranu kad god je to moguće. Recite ne toplotno štampanim računima u prodavnicama. Izbjegavajte polikarbonatne plastike, koje su obično označene kodom za recikliranje # 7 ili sa “PC”. EWG preporučuje plastiku sa kodovima # 1, # 2 i # 4 jer oni ne sadrže BPA. Još bolje, koristite boce od nehrđajućeg čelika. Izbjegavajte plastične posude za mikrovalnu.