Olimpijski komitet BiH: Amelu Tuki 15.000 KM

Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine u četvrtak je saopštio da će Amela Tuku, osvajača srebrene medalje na Svjetskom atletskom prvenstvu u disciplini 800 metara, nagraditi sa 15.000 konvertibilnih maraka (KM), prenosi Anadolu Agency (AA).

Iz OK BiH su naglasili da je olimpijska porodica sa velikim oduševljenjem dočekala ogroman Tukin uspjeh u Dohi.

“Ova medalja je plod dugogodišnjeg rada i odricanja Amela Tuke, njegove posvećenosti uzvišenim sportskim ciljevima i ljubavi prema domovini. OK BiH je davno prepoznao i podržao Tukin vrhunski kvalitet i podržava ga u kontinuitetu sa još 13 sportista duže od dvije godine na njegovom putu do Olimpijskih igara u Tokiju 2020. Ovim uspjehom je napravio odličnu uvertiru za nadolazeću olimpijsku godinu i u potpunosti zaslužio ovu simboličnu nagradu iz nebudžetske kase Olimpijskog komiteta BiH“, saopštili su iz OK BiH, te dodali:

“Nadamo se da će budžetske organizacije nadležne za vrhunski sport i njegovo finansiranje također konkretno i sistemski podržati Tuku i ostale vrhunske sportiste u njihovim namjerama da ostvare naše i njihove snove.“

Tuka je u utorak uvečer u Dohi osvojio srebrenu medalju u trci na 800 metara, čime je ostvario najveći sportski uspjeh od osamostaljenja BiH. Prethodno je imao bronzu sa Svjetskog prvenstva u Pekingu 2015. godine.

Tuka je trku u Dohi istrčao s vremenom 1:43:47 minut i tako postigao najbolji lični rezultat sezone. Prvo mjesto je osvojio Amerikanac Donavan Brazier s vremenom 1:42:34 minut, dok je treći bio Ferguson Cheruiyot Rotich (1:43.82).