Održan prvi modni forum Rewriting fashion: Kreirajmo promjene zajedno

Prvi modni forum Rewriting fashion: We can create change, together! održan je jučer u sarajevskom Klubu 1 u organizaciji FBL magazina.

Forum je na jednom mjestu okupio modne dizajnere i dizajnerice, urednice lifestyle magazina, fotografe i fotografkinje te modne entuzijaste koji su razmijenili ideje i iskustva, s uvjerenjem da zajedno mogu napraviti promjene na modnoj sceni u Bosni i Hercegovini.

Kroz šest dijelova foruma publici je predstavljen put nastanka modnih kolekcija. Od ideje i skice, finalnog izgleda i plasmana pa sve do konzumenta na tržištu Bosne i Hercegovine. Kroz razgovore sa panelistima i panelistkinjama svi gosti su upoznati s kakvim se izazovima i problemima susreću konstruktori, krojači, modni dizajneri, urednice magazina i časopisa, fotografi i fotografkinje te modeli u zemlji u kojoj je modna industrija na margini društva.

Rewriting fashion hrabro je otvorila Emina Gavrić, čija je tema bila “Moda danas”.

Moderatorica Gasha Miladinović je sa svojim panelistima koji su činili Milan Senić, Marko Feher, Selma Berlisalić Starfinger, Belma Tvico, Nataša Erić, Hatidža Nuhić, Tea Zubović, Anida Kapo,  Neira Sinanbašić, Jasna Hadžimehmevodić-Bekrić i Amna Kunovac-Zekić razgovarala o tome šta znači biti modni dizajner/dizajnerica u Bosni i Hercegovini?

Među najvećim problemima u bh. modnoj industriji su, kako je rečeno na drugom panelu, nedostatak sirovina, ali i određenog kadra, te malo tržište.

Složili su se da nije lako biti modni dizajner i da su svi navedeni problemi velike kočnice u radu. Kako je kazala dizajnerica Belma Tvico-Stambol, danas se dobar krojač plaća suhim zlatom jer tog kadra polako nestaje. – Izgleda da ćemo uskoro biti u prilici da ovaj kadar uvozimo. Svakom dizajneru je dobar krojač neophodan, kazala je ona.

Učesnici su, također, naglasili i problem sirovina koje moraju nabavljati izvan BiH, te da je tržište malo i da njihov proizvod u ovakvim uslovima ne može biti adekvatno predstavljen. S druge strane, ono što je pohvalno, istakli su, jesu društvene mreže zahvaljujući kojima većina može prezentirati ono što napravi. Pričali su o mnogočemu, posebno o onome što ih tišti, ali, nažalost, niko od predstavnika relevantnih institucija nije bio tu da shvati ozbiljnost problema s kojim se sreće modna industrija.

 

Treći dio foruma “Moć iza leanse” vodila je Besima Svraka, a upotpunili su i Almin Zrno, Vanja Lisac, Nikola Blagojević, Midhat Poturović, Aleksandar Arsenović, Edvin Kalić, Aida Redžepagić gdje su istakli s kakvim problemima se fotografi danas susreću i kako zaštiti autorska prava.

 

“Ko se boji Anne Wintour, još?” bila je četvrta tema foruma. Moderatorica je bila Amra Zvizdić i panelisti Amela Keserović, Dijana Ćavar, Jelena Joksimović, Ines Mešević, Mersiha Drinjaković, Mea Zubac Musa, Dijana Tepšić, Slobodanka Lizdek, Maja Čengić, Elma Zećo.

Gosti su također mogli uživati u prezentaciji Tekstilnog odsjeka Univerziteta u Bihaću / TOBI.

Sami kraj foruma uveličali su Jaan Amir Alić zajedno sa panelistima Barisom Šabić, Inom Čano, Ernom Saljević i Džejlom Glavović gdje su gostima približili svijet provučen kroz filtere društvenih mreža.