Od prevencije do pobjede: Sve što morate da znate o raku dojke

U oktobru, mjesecu borbe protiv raka dojke, podsjećamo vas na osnovne informacije koje je potrebno da znate o ovoj zloćudnoj bolesti od koje možemo da se “zaštitimo” jedino pravovremenom prevencijom!

Kako se medicina već duže vrijeme posvećuje otkrivanju lijeka protiv raka dojke, svakim novim revolucionarnim otkrićem sve je manje žena u životnoj opasnosti zbog ove zloćudne bolesti.

No, rak dojke još je na prvom mjestu za žene fatalnih zloćudnih bolesti, tako da se broj oboljelih popeo na milion žena godišnje.

Jedini način ozdravljenja u slučaju raka dojke njegovo je rano otkrivanje. Prepozna li se u početnoj fazi potpuni oporavak je gotovo siguran. Kako bi se dijagnostikovale nekakve nepravilnosti na dojci u obliku kvržica potrebno je redovno obavljati
samopreglede.

Samopreglede je najbolje uraditi jedanput mjesečno, sedan dana nakon završetka ciklusa kada su dojke najmanje osjetljive i najmanje bolne. Napipate li kvržicu, ne oklijevajte. Odmah se obratite ljekaru koji će vas uputiti na pretragu ultrazvukom (ako ste mlađi od 40) ili mamografiju (za starije od 40 godina). Ako se nalaz mamografije pokaže zabrinjavajući slijedi biopsija, analiza tkiva, kojom se pouzdano utvrđuje da li je maligno. Nakon biospije gotovo 80 posto kvržica pokaže se benignim.

Faktori rizika
Pravi uzrok pojavljivanja raka dojke nije poznat, ali postoje faktori koji povećavaju mogućnost razboljevanja.

– gojaznost značajno utiče na rizik od oboljenja, pogotovo kod starijih od 50 godina
– pušenje, ali ne samo aktivno, već i pasivno
– pretjerano konzumiranje alkohola
– postojanje raka dojke u porodici
– početak menopaze
– rano dobijanje prve menstruacije
– hormonalna terapija

Otkrijete li kod sebe neke od od ovih faktora nema razloga za brigu. Istraživanja su pokazala da 80 posto zena s više faktora rizika ne oboli od raka. Bez obzira na taj podatak, u svakom slučaju preporučljivo je smanjiti rizike na najmanju moguću mjeru. Na neke od njih se ne može uticati, ali na neke se obavezno mora.

Uprkos medijskim kampanjama i nesebičnom radu NVO sektora, i dalje vladaju predrasude o ovoj bolesti, oboljelim ženama i načinima borbe protiv karcinoma… 

Mitovi o raku dojke
Glavna prevencija ove bolesti je tačna informacija. Uvijek pitajte ljekara sve što vas zanima, jer nema glupog pitanja kad se radi u vašem zdravlju. Najčešće zablude koje žene stvaraju o raku dojke su:

– može se spriječiti
Netačno, zbog toga što se ne zna šta ga uzrokuje. Rano otkrivanje i ispravno liječenje jedini je način da joj se uspješno suprostavimo.

– samo žene s poznatim faktorima rizika oboljevaju od raka dojke
Oko 70 posto oboljelih žena nije imalo faktore rizika. Toj opasnosti izložene su sve žene, a rizik se s godinama povećava.

– liječenje može biti kobnije od same bolesti
Hemoterapija, zračenje i hormonalna terapija znatno povećavaju broj preživjelih. A s otkrivanjem naprednijih lijekova mnoge se neugodne nuspojave smanjuju, ili čak u potpunosti nestaju.

Prevencija ne priznaje izgovore

Brojne brige na pameti i nedostatak vremena izgovori su kojima sami sebi opravdavamo nebrigu o sebi. Ali jedino i isključivo prevencijom žene se mogu zaštiti od ove zloćudne bolesti.

Stoga svakako ako ste mlađi od 40 napravite samopregled jedanput mjesečno, a klinički pregled i ultrazvuk jedanput godišnje. Ako ste stariji od 40 uz samopregled, obavezna je mamografija jedanput godišnje, a nakon pedesete svake dvije godine.

Ako je potrebno podsjetite se bilješkom u rokovniku ili mobitelu koja doslovno može da vam spasi život.

IZVOR: Ljepotaizdravlje.ba