Od danas primjena mjera za smanjenje prekomjerne zagađenosti zraka

Od srijede, 30. decembra u ponoć stupit će na snagu izmjene i dopune Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo.

To podrazumijeva zabranu korištenja automobila čiji motori imaju normu manju od eura 3 kao i pojačane kontrole koje će vršiti službenici MUP-a.

– Ovo se ne odnosi na vozila policije, inspekcije, ministarstva odbrane, javnog gradskog prijevoza, vozila s diplomatskim tablicama i vozila hitnih intervencija (hitna pomoć i vatrogasci) – navode iz Odjeljenja za odnose s javnošću MUP Kantona Sarajevo.

Mjere uključuju i zabranu saobraćaja za teretna motorna vozila, ukupne mase više od 3,5 tone, na potezu od Otoke do Baščaršije u oba smjera, izuzev od 10.00 do 15.00 sati i od 00.00 do 06.00 sati.

Mjere se ne odnosi na vozila javnog gradskog prijevoza, javnih komunalnih preduzeća, vozila hitnih intervencija i dostavna vozila za prehrambene proizvode. Za vrijeme zabrane saobraćaja neophodno je postaviti znakove zabrane na ulicama i prilazima ugroženom području.

Zaključak kojim se utvrđuju Izmjene i dopune Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo usvojila je Vlada Kantona Sarajevo na sjednici 24. decembra.

 

Trafika|Ba