Obama potpisao budžet vrijedan nekoliko stotina milijardi

Američki predsjednik Barack Obama potpisao je dvogodišnji budžet koji je ranije ovoga mjeseca dogovoren u Kongresu.

Zakon o budžetu koji je Barack Obama potpisao u četvrtak, jedan je od sedam zakona koje je predsjednik potpisao tokom odmora s obitelji na Havajima. Senat je 18. decembra usvojio budžet koji će smanjiti rizik od automatskog prekida plaćanja i blokade saveznih financija.

Dogovorili su ga demokratski senator Patty Murray iz države Washington i Paul Ryan, republikanac iz Wisconsina i predsjednik Odbora za budžet. Obama je potpisao i zakon o izdvajanjima za nacionalnu obranu u fiskalnoj 2014. koji osigurava 552,1 milijardu dolara vojnog budžeta i dodatnih 80,7 milijardi dolara za rat u Afganistanu i druge operacije u 2014.

Sredstva će osnažiti kapacitete Pentagona za uništavanje sirijskog hemijskog oružja, a Bijeloj kući olakšati prebacivanje zatvorenika iz vojnog zatvora Guantanamo na Kubi u zemlje koje su ih spremne prihvatiti.

Zakon također sadržava nekoliko mjera za promjenu načina na koji vojno pravosuđe tretira polna napastvovanja. Saveznim proračunom određeno je koliko će novca vlada moći potrošiti u iduće dvije godine. Njime je, barem se sada tako čini, okončana trogodišnja teška stranačka borba oko savezne potrošnje, poreza i Obamina zakona o zdravstvenom osiguranju koja je zemlju dva puta dovela do ruba prezaduženosti.

Ocijenjen umjerenim, budžet umanjuje učinak automatskog prekida plaćanja tako što predviđa dodatne 63 milijarde dolara ako rashodi premaše predviđeni nivo u 2014. i 2015. Njime se izbjegava povećanje poreza, što je važno republikancima, i osigurava više novca za obrazovanje i ostale domaće programe što su tražili demokrati.

Prihodi se povećavaju dizanjem naknada za sigurnost na aerodromima, smanjenjem povlastica umirovljenih saveznih službenika i dijela vojnih penzija. No, nije predviđeno produženje naknada za nezaposlene na čemu je ustrajao Obama, pa će 1,3 milijuna ljudi ostati bez njih kada im u subotu postojeće isteknu.

Zastupnici će tek morati dogovoriti prag saveznog duga, što bi, ako ostane na sadašnjih 16,7 bilijuna dolara, SAD moglo ponovno izložiti riziku neplaćanja proračunskih obveza. Konzervativni republikanci smatraju da su propustili priliku značajno smanjiti proračunski deficit koji je iznosio 680,3 milijarde dolara u fiskalnoj godini koja je završila 30. oktobra.

No, pred Kongresom je sada zadatak odobriti nivo proračunskih izdataka koji bi za 2014. trebali iznositi 1,012 bilijuna dolara (1012 milijardi dolara), a za 2015. 1,014 bilijuna. Bez toga bi 15. januara moglo doći do djelomične blokade savezne vlade, kao što se dogodilo 16 dana u augustu kada su republikanci blokirali donošenje budžeta kako bi odgodili predsjednikov potpis na novi zakon o zdravstvenom osiguranju poznat kao Obamacare.

Administracija je upozorila Kongres da se vlada u februaru možda neće moći zaduživati ako zastupnici ne povećaju prag zaduženja, prenosi Hina.

 

Trafika|Ba|Fena