Obama obećao pet milijardi za fond za borbu protiv side, tuberkuloze i malarije

Predsjednik Barack Obama izjavio je u ponedjeljak da će Sjedinjene Američke Države u periodu od tri godine dati doprinos od pet milijadi dolara u svjetski fond za borbu protiv side, tuberkuloze i malarije.

Dan poslije obilježavanja svjetskog dana borbe protiv side, američki predsjednik je precizirao da će doprinos njegove zemlje ipak zavisiti od napora trećih zemalja.

– Uspjeh je očigledan. Fond je pomogao da više od šest miliona ljudi u 140 zemalja prima terapiju – objasnio je Obama.

– Došlo je vrijeme da se ponovo financira fond. SAD će dati jedan dolar svaki put kada drugi donatori obećaju dva dolara u naredne tri godine, sve do pet milijardi dolara od strane SAD-a – dodao je on.

Predsjednik je dao do znanja da će biti izdvojeno 100 miliona dolara za američki program istraživanja u okviru borbe protiv virusa HIV.

Fond je osnovan 2002. godine kako bi se povećala sredstva za borbu protiv tri pandemije. Do kraja decembra 2012. godine isplatio je 22,6 milijardi dolara i odredio cilj da se prikupi 15 milijardi dolara doprinosa u tri naredne godine.

Na ovaj način bi se moglo spasiti 5,8 miliona života zahvaljujući liječenju, a povećala bi se prevencija širom svijeta, posebno u Africi.

 

Trafika|Ba|Fena