Novi izvještaj State departmenta – Izvoz iz SAD u BiH povećan za 82 posto, BiH je otvorena za investicije, ali je korupcija problem

Bosna i Hercegovina otvorena je za strana ulaganja, ali investitori moraju prevladati raširenu korupciju, složene pravne i regulatorne okvire i vladine strukture, netransparentne poslovne postupke, nedovoljnu zaštitu imovinskih prava i slab sudski sustav da bi uspjeli, navodi se u najnovijem izvještaju američkog State departmenta o investicijskoj klimi u BiH, otkriva Nezavisni istraživački centar NICK. Uprkos tome, prošle godine je zabilježen veliki porast u izvozi američke robe u Bosnu i Hercegovinu. Kako je istaknuto u izvještaju u 2017. godini Sjedinjene Države izvezle su u BiH 336,9 miliona dolara robe, što je porast od 82 posto u odnosu na 2016. godinu!

  • Ekonomske reforme polako napreduju i zemlja ima nizak nivo izravnih stranih ulaganja, oko 2 posto BDP-a, u usporedbi s prosjekom zapadnog Balkana od oko 5 posto. Prema izvješću Svjetske banke za Olakšavanje poslovanja, BiH ima najmanje atraktivno poslovno okruženje u jugoistočnoj Europi, s rangom od 86 od 190 globalnih gospodarstava u 2017. godini – istaknuo je u uvodu izvještaja.

Američki State department svake godine objavljuje izvještaj o stanju u svijetu u pogledu okolnosti za investiranje.

  • Ulaganje iz SAD u BiH su niska zbog malog tržišta, relativno niskog dohotka, udaljenosti od Sjedinjenih Država, poslovne klime i nedostatka mogućnosti ulaganja. Bez obzira na to, BiH nudi poslovne prilike dobro pripremljenim i postojanim izvoznicima i investitorima. Kompanijama koje su uspjele prevladati izazove se ispaltila investicija – navedeno je, prenosi NICK.

Postoji, ako ističu iz Washingtona „aktivna međunarodna zajednica“ i mnogi reformski napori za poboljšanje poslovne klime, budući da BiH očekuje članstvo u Europskoj uniji.

  • Zemlja je otvorena za strana ulaganja i nudi liberalni trgovinski režim. Također je bogato obdarena prirodnim resursima, pružajući potencijalne mogućnosti u energetici (hidro i termoelektrane), poljoprivredi, drvnoj industriji i turizmu. Najbolje poslovne mogućnosti za američke izvoznike u BiH uključuju opremu za proizvodnju i prijenos energije, telekomunikacijsku i informatičku opremu i usluge, prometnu infrastrukturu i opremu, inženjerske i građevinske usluge, medicinsku opremu te sirovine i kemikalije za industrijsku preradu – piše u izvještaju.

State department upozorava, između ostalog, da se privreda i investitori suočavaju sa visokim nametima na zaposlene. Iako nema formalnih prepreka strani investitori, kako navode, često su diskriminirani u odnosu na lokalne poduzetnike te izloženi zahtjevima za mito, saznaje NICK.

(Preneseno sa NICK.ba)