Nikšić: Plate pojedinih dužnosnika bezobrazno visoke

Komentirajući podatke Porezne uprave Federacije BiH koje su objavili brojni mediji, a koji su pokazali da enormno visoke plaće pojedinih funkcionera za mart, april i maj 2013. godine dok neke dosežu i više od 40.000 KM, premijer Federacije BiH Nermin Nikšić kazao je danas novinarima u Sarajevu da su plaće pojedinih dužnosnika u Federaciji “bezobrazno visoke za uvjete u kojima živimo”.

– Koji su to rezultati poslovanja koji mogu opravdati tako visoke plate posebno ako se uzmu u obzir pokazatelji da su neke od tih firmi stalni gubitaši te da se stalno traži način kako da se njihovi gubici saniraju – istaknuo je Nikšić.

Podsjetio je da među ovim visokim plaćama nema plaća dužnosnika velikih preduzeća kao što je Elektroprivreda niti Autoceste što znači da se oni drže zakonskih odredbi, a naveo je i činjenicu da plaće premijera FBiH nema vjerovatno ni među 1.000 najvećih plaća.

Dodao je da je upitno šta se može povodom toga poduzeti, osim što se može uputiti moralna osuda, ali će Vlada razmotriti ovu informaciju i kao takva se opredijeliti ima li prostora da se djeluje “barem na savjest ljudi, ukoliko ne bude mogućnosti da se u skladu sa zakonom nešto učini”.

Primjera radi, prema podacima Porezne uprave Nedžad Polić, bivši direktor farmaceutske kompanije Bosnalijek, u martu je primio plaću od 14.927, dok je za maj “osvojio premiju” pa mu je isplaćeno 41.761 KM.

Premijer Nikšić uzeo je za primjer ovu firmu u kojoj je Vlada FBiH donedavno bila najveći pojedinačni vlasnik, a za dividende za vlasništvo u “Bosnalijeku” dobijeno je za pet godina onoliko novca koliko uprava firme između sebe podijeli novaca za godinu dana.

– Treba li onda bolji primjer od toga da se zaista radi o enormnim primanjima – upitao je Nikšić, dodajući da nije u svim navedenim firmama svaki mjesec isti te zbog toga treba biti pažljiv da se ne bi optužili neki ljudi koji su u jednom mjesecu imali enormno visoku platu.

Podsjetio je i da je zakonom propisano da u javnim preduzećima u kojima Vlada FBiH ima većinski udio plaća predsjednika uprave ne može preći pet prosječnih primanja u Federaciji. Uzme li se u obzir činjenica da je prosječna plaća u FBiH oko 800 KM pomnoženo s pet znači da plaća tih upravnika ne može biti veća od 4.000 KM.

 

Trafika|Ba|Fena