Netanyahu pozvao Abasa za pregovarački stol

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu pozvao je palestinskog predsjednika Mahmud Abasa na direktne pregovore s Izraelom, prije nego što je jutros otputovao u New York na godišnje zasjedanje Generalne skupštine UN-a.

U nedjelju je Netanyahuov kabinet izdao saopćenje, u kome je navedeno da izraelski premijer “ponovo poziva” Abasa “da se vrate momentalno pregovoračkom stolu i pokrenu diplomatski proces”.

Očekuje se da će Netanyahu o tom procesu, koji je doživio krah još aprila prošle godine, govoriti na zasjedanju GSUN-a, a takođe i o palestinskom huškanju na nasilje i nastavku nereda u jerusalemskom starom gradu, navode izraelski mediji.

Netanyahu putuje u New Yorku dok jačaju međunarodni napori na obnovi izraelsko – palestinskih mirovnih pregovora.

Međutim, predsjednik SAD-a Barack Obama nije pominjao obnovu tih pregovora, kada se obraćao GSUN-a u ponedjeljak, napominju izraelski mediji, ali dodaju da će sutra četvorka bliskoistočnih mirovnih posrednika (SAD, EU,UN i Rusija), kako se očekuje, održati sastanak na marginama zasjedanja.

Netanyahu će se u petak sastati s državnim tajnikom SAD-a Johnom Kerryem i dan ranije s generalnim tajnikom UN-a Ban ki-moonom i kako se očekuje razgovarati s njima o sukobu s Palestincima.

Ban je u ponedjeljak na zasjedanju GSUN-a upozorio: “Moramo takođe stalno paziti da ne dođe do opasnog skretanja u bliskoistočnom mirovnom procesu”.

On je ukazao na širenje jevrejskih naselja i huškanje i provokacije, istakavši da je od suštinske važnosti za Izraelce i Palestince da taj proces obnove i za međunarodnu zajednicu da vrši pritisak na da to učine.

Svijet ne može više čekati na lidere da konačno izaberu put za mir – rekao je generalni tajnik svjetske organizacije.

U međuvremenu je generalni tajnik PLO Saeb Erekat izrazio razočaranje što Obama nije pomenuo izraelsko-palestinski sukob u govoru na zasjedanju GSUN-a.

–  Da li predsjednik Obama vjeruje da može pobjediti Islamsku državu i terorizam ili postići sigurnost i stabilnost na Bliskom istoku, ignorišući nastavak izraelske okupacije, širenje naselja i nastavak napada na džamiju Al -Aksa?” rekao je Erekat, kako prenosi palestinska novinska agencija Wafa.

Palestinski predsjednik Abas će se obratiti GSUN-a u srijedu.

On je ranije najavljivao da će prirediti iznenađenje na kraju svog govora, ne ulazeći u detalje.

Za TV Palestina, Abas je rekao da će istaći tri pitanja u razgovorima sa svjetskim liderima na marginama zasjedanja: napetost u Jerusalemu, propust Izraela da primjeni sporazume s Palestincima i obnovu mirovnih pregovora s Izraelom.

Abas je upozorio da svijet mora da obrati pažnju na ono što se dešava u jerusalemskom starom gradu, gdje se nalazi džamija Al Aksa, odnosno česte sukobe palestinskih mladića i izraelske policije, upozorivši da ta situacija može da dovede do “katastrofe”.

On je optužio Izrael da radi na pretvaranju političkog sukoba u vjerski.

 

Trafika|Ba|Agencije