Neovisna analiza: Prošlogodišnji SFF generirao više od 10 miliona maraka prometa, a Sarajevo posjetilo više do 10.000 turista

Prošlogodišnji Sarajevo film festival je generirao više od deset miliona maraka prometa u Sarajevu, otkrila je nezavisna analiza koju je, za organizatora Festivala uradila konsultantska kuća Olsberg SPI, otkriva Nezavisni istraživački centar NICK.

Rezultati opsežne studije će biti obznanjeni uoči 24. po redu filmskog festivala koji je postao jedan od najprepoznatljivijih u Evropi. Kompanija je sprovela brojne povjerljive konsultacije sa više od 1.000 sagovornika te prikupila podatke o utjecaju SFF-a na ekonomske i kulturne trendove.

Utvrđeno je da festival stvara “značajne ekonomske utjecaje za grad Sarajevo i za Bosnu i Hercegovinu”. To uključuje 4,49 miliona KM direktnog prometa festivala, koji donijeli 508.531 KM u bruto dodatnoj vrijednosti za grad. Zaposleno je 28 radnika s punim radnim vremenom, a tokom trajanja festivala bude angažirano i do 250 osoba na privremenim poslovima.

Tokom festivala 2017. godine zabilježen je dolazak oko 10.000 stranih turista koji su zajedno potrošili oko 51,6 miliona KM.

Analiza pokazuje da na svaku marku koja je uložena u SFF, festival generira 2,11 KM

  • Kroz svoje aktivnosti, SFF je značajno promijenio percepciju Bosne i Hercegovine kako u zemlji, tako i u inostranstvu. Istraživanje Festival postavlja uz ključne događaje u istoriji grada – kao što su Olimpijske igre 1984. godine – u smislu kulturnog značaja za Sarajevo i njeno stanovništvo. SFF je ključni pokretač turizma u Sarajevu, on stvara atmosferu u gradu koja se ne reproducira u bilo koje drugo vrijeme godine – navedeno je u izvještaju.

Preporuka iz analize za budućnost događaja je povećanje prisustva festivala u Istočnom Sarajevu, za šta se kaže da će stvoriti veći uticaj “u smislu kulturne politike”.

(Preneseno sa NICK.ba)