Nelson Mandela sahranjen u svom rodnom selu

Bivši južnoafrički predsjednik Nelson Mandela sahranjen u pokrajini Istočni Kejp, u selu Kunu, gdje je proveo djetinjstvo, a na sahrani je bilo oko 4.000 ljudi.

Posmrtni ostaci Mandele, koji je preminuo 5. decembra u 96. godini, prebačeni su dan prije sahrane u vazduhoplovnu bazu Voterkluf, gdje se od njega posljednji put oprostilo rukovodstvo vladajućeg Afričkog nacionalnog kongresa (ANK), čiji je lider bio početkom 1990-ih.

Vojska je predala kovčeg s posmrtnim ostacima ANK-u na svečanoj ceremoniji koja je uživo prenošena na južnoafričkoj televiziji, a koju je predvodio sadašnji predsjednik Južne Afrike Džejkob Zuma.

Tokom trodnevnog opraštanja stanovništva s bivšim liderom, a prema podacima južnoafričkih vlasti, u mimohodu se od Mandele oprostilo oko 100.000 žitelja Južne Afrike.
Na sahrani prisustvovalo oko 4.000 ljudi, u selu u kojem je Mandela odrastao i živio nakon napuštanja politike, gde je sahranjeno i njegovih troje djece.

Sahrana u selu Kunu na sjeveroistoku zemlje, bila je mješavina tradicionalnih rituala, hrišćanskih elemenata i onih koji odlikuju sahranu uz državne počasti.

Državna sahrana obuhvatila je i rituale iz tradicije Kosa plemena, kome Mandelin Tembu klan pripada – vo je zaklan, pokojnik umotan u leopardovu kožu, a stariji član porodice obratio se duši preminulog.

Većina od oko sedam miliona pripadnika Kosa plemena živi na sjeveroistoku države u proviniciji Istočni Kejp, a njihova kultura priznaje postojanje duša predaka.

Prema tradiciji nazvanoj Teta, stariji član porodice dužan je da ostane uz Mandelino tijelo i objasni duši preminulog šta se dešava, prenosi Tanjug.

Trafika|Ba|Agencije