Nakon nekoliko dana lijepog vremena: Ponovo snijeg u višim predjelima BiH

 

Nakon sunca i visokih temperatura koje su zabilježene prethodnih dana na području Bosne i Hercegovine, danas su pojedini dijelovi zemlje osvanuli pod snijegom, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako navode iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH (FHMZBiH), danas u BiH preovladava oblačno vrijeme sa kišom u nizinama, a u višim područjima sa snijegom.

“Snijeg se očekuje u područjima uglavnom iznad 700 metara nadmorske visine, s tim što je moguće da snijeg i susnježica prolazno pada i u nizinama. U Hercegovini će prije podne biti grmljavine. U drugoj polovini dana prestanak padavina prvo u Krajini, a do kraja dana postepen prestanak padavina prema istočnim područjima”, ističu iz FHMZBiH.

Temperatura zraka većinom između 2 i 7, na jugu zemlje od 7 do 13 stepeni Celzijusa. I prvog dana vikenda se očekuje pretežno oblačno vrijeme.

“Sredinom dana će padati slaba kiša, uglavnom na jugu i zapadu Hercegovine i zapadnim područjima Bosne. Vjetar slab južnog i jugoistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između minus 3 i 2, na jugu zemlje od 4 do 8 stepeni”, navodi se na zvaničnoj stranici FHMZBiH.

Oblačno vrijeme sa kišom očekuje se i u nedjelju. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 1 i 5, na jugu do 8 stepeni, najviša dnevna temperatura zraka između 9 i 15 stepeni Celzijusa.

Iz BIHAMK-a upozoravaju da se zbog kiše u većem dijelu BiH vozi po mokrom kolovozu, a povećana je i opasnost od odrona.

“Na pojedinim dionicama sa intenzivnijim padavinama voda se zadržava na kolovozu, te tako prikriva stvarno stanje i oštećenja, zbog čega je neophodna opreznija vožnja. Na dionicama u višim predjelima pada snijeg slabog ili umjerenog intenziteta, ali se ne zadržava na kolovozu”, ističu iz BIHAMK-a.

Na graničnim prelazima ovoga nema dužih zadržavanja. Zbog loših vremenskih uvjeta u Hrvatskoj, na GP Izačić-Ličko Petrovo Selo ne mogu saobraćati teretna vozila preko 7,5 tona.