Naila Krupić posramila cijelu BiH: “I ja sam BiH donijela srebro sa svjetskog prvenstva, gdje je moja nagrada?”

Na adresu USKinfo.ba stiglo je Otvoreno pismo reprezentativke BiH u Taekwondou, Bužimljanke Naile Krupić. Sadržaj prenosimo u cijelosti.

“Vladi Federacije BiH; Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke, na čelu sa ministricom Elvirom Dilberović; Federalnom ministarstvu kulture i sporta na čelu sa ministricom Zorom Dujmović;

Poštovani,

Zovem se Naila Krupić, dolazim iz općine Bužim (Unsko-sanski kanton, za one koji ne znaju), sportom se bavim već 14 godina, tačnije Taekwon-do-om i kick-boxom.

Jučer, na većini portala glavna vijest je odluka koju ste donijeli o isplati nagrade našem najboljem atletičaru Amelu Tuki, zbog ostvarenja najboljeg rezultata u atletici od osamostaljenja naše nam Bosne i Hercegovine.

Kako sam i sama sportista, podržavam vašu odluku; sportiste treba nagraditi za njihove uspjehe, treba im priznati njihov trud i zalaganje, ali sa druge strane, ne mogu da ne priznam da sam jako znatiželjna na osnovu čega ste odlučili da baš njemu i da baš ovu medalju trebate da nagradite sportistu sa datim iznosom.

Amel Tuka nije jedini sportista koji je ove godine napravio historijski rezultat u sportu za Bosnu i Hercegovinu, a opet, vidite čuda, on jedini kojeg ste odlučili nagraditi.

Na koji način ste odlučili da baš njega i baš njegov historijski rezultat treba nagraditi? Ukoliko je odgovor na ovo pitanje to što je on najpoznatiji atletičar (pa će vam to automtski donijeti političke poene, jer ćete se prikazati ljudima kao osoba koje njeguju sport i uspjehe sportista u BiH), ili možda zato što je iz grada koji se nalazi u blizini prijestolnice naše države, e onda nemam riječi kao čovjek.

Ali…

Ako je izabran zato što je ovo historijski rezultat za BiH, onda kao sportista moram da iskažem veliko razočarenje i u Vas ministrice, u Vaš rad kao ministrice i u institucije koje predstavljate .

Ako nagrađujete historijske uspjehe BiH u sportu, moram Vas podsjetiti na još jedan historijski rezultat napravljen u borilačkom sportu, individualnoj disciplini, u Taekwon-do-u, kada je PRVA MEDALJA SA SVJETSKOG PRVENSTVA donesena u BiH, u aprilu ove godine, od strane mene kao reprezentativca BiH, također srebrena medalja i u konkurenciji od 40 najboljih sportista u svijetu.

Vidite čuda, kao nagradu za historijski uspjeh dobila sam doček koji je napravljen u mojoj općini (meni srcu najdraži gest koji sam doživjela), 200,00 KM od općine Bužim i poklon od Premijera Kantona, na čemu im se ovim putem zahvaljujem (a troškovi Svjetskog prvenstva iznosili su 1.000,00 EUR, bez troškova priprema i ostalih troškova mene kao sportiste).

Kao Ministrica sporta treba da znate za ostvarenje ovog rezultata, ali ako niste tu informaciju dobili u kancelariji u toku radnog vremena, saznali ste za ovaj rezultat putem medija, s obzirom da je istu vijest prenijela svaka televizijska kuća i portal u našoj zemlji.

U svojoj dosadašnjoj karijeri odradila sam preko 300 mečeva, a upisala svega 10 poraza, te sam prvi sudija u Taekwon-do-u iz Bosne i Hercegovine koji ima certifikat za suđenje na Evropskom prvenstvu, još jedan historijski uspjeh u sportu Bosne i Hercegovine.

I sljedeće sedmice, uz Božiju pomoć, pokušat ću napraviti još bolji rezultat na Evropskom prvenstvu koji se održava tu, u vašem komšiluku u dvorani Mirze Delibašića, (ako Vam ta informacija išta znači, a kao ministrica treba da već imate ulaznicu da podržite nas reprezentativce), što je najveći događaj u Bosni i Hercegovini kada je sport u pitanju, u zadnjih 25 godina, i opet smo lično morali da tražimo i „prosimo“ ko će biti sponzor da nam finansijski bude lakše učestvovati na istom.

Vi kao ministrica sporta, treba da pratite i podržavate sport i sportiste koji dolaze iz svih krajeva BiH, jer Bosna i Hercegovina nije samo Kanton Sarajevo, i mjesta koja su do 100km udaljena od KS-a, Bosna i Hercegovina je i Bužim, Bihać, Brčko, Banja Luka, Srebrenica, i Trebinje. Ukoliko ne možete pratiti dešavanja koja se dešavaju u sportu i ostvarenja ovakvih rezultata, onda molim Vas da tu poziciju prepustite nekom ko živi sport i ko se razumije u isti. Sport nije samo ono što se objavljuje u medijima, sport čine i oni malo manje poznati sportisti, i donose mnogo veće rezultate nego neka zvučnija imena.

Kao sportista razočarana sam u Vas lično, ministrice Dujmović, ali i instituciju koja treba da njeguje i pomaže sportiste, jer samo priznavanjem njihovog uspjeha, i truda, dajete razlog sportisti da otrči još 1.000m, da odradi jos 12 rundi, i da ode na još jedan trening koji traje 3 sata, i na kraju krajeva treba da date razlog sportisti da ostane u BiH, i te rezultate pravi pod plavo-žutom zastavom..

Ovakvim (ne)radom samo tjerate sportiste iz države, a kasnije kada naprave najbolje rezultate pod okriljem druge zastave, hvalite se (što bi naš stari narod rekao na sva usta) da „vuku korijene“ iz naše nam jedine BiH.

Napominjem, PODRŽAVAM VAŠU ODLUKU DA SE NAGRADI AMEL TUKA ZA NJEGOV USPJEH, jer je to sigurno zaslužio, ali vas u istom momentu OSUĐUJEM JER „ZABORAVLJATE“ NA SPORTISTE koji nisu u istoj mjeri poznati javnosti, ako na primjer naš najbolji atletičar. ”

S poštovanjem,
Naila Krupić , Nosilac majstorskog zvanja Crni pojas II dan

IZVOR: Freshpress.info