Na Kovačima obilježena 15. godišnjica smrti Alije Izetbegovića

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe, danas je na Šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu obilježena 15. godišnjica smrti Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

Cvijeće su položile brojne delegacije državnog, federalnog i nižih nivoa vlasti u BiH, predstavnici diplomatskog kora, boračkih udruženja, članovi Stranke demokratske akcije (SDA) i drugi.

Između ostalih počast Izetbegoviću odali su Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, koji je naglasio da je prvi predsjednik nezavisne BiH bio jedna od najistaknutijih ličnosti u istoriji zemlje.

“Bio je državnik, mislilac, humanista. Čovjek koji je svojim životom i svojim djelom na najbolji način pokazao kako se bori za svoju domovinu. Bio je borac za nezavisnu, cjelovitu, samostalnu i suverenu BiH, borac za slobodu, solidarnost i ravnopravnost svih građana BiH. I, zbog toga njegove riječi, njegove misli, njegovo djelo trebaju ostati trajno upamćeni i biti pokazatelj budućim generacijama kako se u stvari bori za slobodu, ne samo svoga naroda, nego svih koji žive u našoj jedinoj domovini BiH, i kako se bori u stvari za principe civilizacije, morala, slobode, ravnopravnosti, jednakosti i ukupnog prosperiteta BiH i svih njenih građana“, naglasio je Zvizdić.

Dodao je da misli da BiH ide putem kojim je želio da ona ide rahmetli Izetbegović.

“Alija Izetbegović je posebno insistirao da se trasira put ka Evropskoj uniji u NATO savez. Mi vrlo ozbiljno, odgovorno i posvećeno radimo na takvoj BiH, koja će biti evropska, slobodna, prosperitetna BiH. Posebno je insistirao na očuvanju slobode, ravnopravnosti i tolerancije, da živimo u zemlji slobodnih ljudi, gdje će svako moći propovijedati vjeru onako kako ga je učila njegova majka i gdje će se mržnji i netrpeljivosti suprotstaviti saradnja i tolerancija. Dakle, veliki broj, ili dominantan broj građana BiH, želi takvu BiH, zemlju slobodnih, ravnopravnih, jednakih ljudi, a oni koji se vraćaju u mračne devedesete i još uvijek šire različite hegemonističke ideje, oni će završiti na tamnoj strani istorije“, zaključio je Zvizdić.