Na IUS-u takmičenje u engleskom jeziku za srednjoškolce: Stipendije za deset učenika

Na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS) održano je takmičenje iz engleskog jezika pod nazivom “IUS Wordy” za učenike četvrtog razreda srednjih škola u Bosni i Hercegovini. Takmičenje se održava u organizaciji studijskog programa engleskog jezika i književnosti IUS-a, javlja Anadolu Agency (AA).

Deset najboljih takmičara bit će nagrađeno stipendijama za studij engleskog jezika. Pobjednik takmičenja bit će nagrađen sa 100 postotnom stipendijom za studiranje na IUS-u.

Mirnes Baltić, PR menadžer Univerziteta, izrazio je radost da su danas u prilici da organizuju takmičenje iz engleskog jezika kojem su mogli da prisustvuju srednjoškolci odnosno maturanti iz cijele BiH.

“Smatramo da je ovo izuzetna prilika za sve srednjoškolce koji imaju afinitete prema jeziku i koji bi željeli da u budućnosti svoju karijeru grade u tom segmentu, da dođu i odrade takmičenje i da na osnovu toga dobiju priliku da besplatno studiraju na našem Univerzitetu”, pojasnio je Baltić.

Smatra da je bitno napomenuti da je IUS prepoznat kao ustanova koja svojim studentima daje mnogo.

“I ovo takmičenje iz engleskog jezika je kontinuitet te ustaljene prakse. U pitanju je jedna stopostotna stipendija. Učenik koji bude imao najbolji rezultat dobit će stopostotnu stipendiju za studiranje na studijskom programu engleskog jezika i književnosti za sve četiri godine. Pored ove stopostotne, Fondacija za razvoj obrazovanja Sarajevo obezbijedila je još devet stipendija i to četiri po 50 posto i pet od 80 posto”, dodao je Baltić.

O značaju takmičenja i stipendijama govorio je i Mirza Čengić, profesor engleskog jezika na IUS-u.
“Ovo je veoma značajan dan za naš Univerzitet i radujemo se što možemo pružiti dobrodošlicu svim studentima iz cijele BiH. Riječ je o srednjoškolcima, koji završavaju četvrti razred srednje škole i ovo je za njih prilika da dođu do kod nas, vide naš Univerzitet i studiraju. Interesovanje je bilo izvrsno, prijavljeno je 114 učenika”, rekao je Čengić.

Dodao je i da 31. marta imaju generalno testiranje za stipendije i tada očekuju veći broj studenata.
Sidika Čengić, učenica četvrtog razreda Prve bošnjačke gimnazije u Sarajevu, jedna je od učenika koji su danas pristupili testiranju.

“Inače, nisam razmatrala ovaj fakultet kao neki koji bi bio pogodan za nastavak mog školovanja ali pošto smatram da je moje znanje engleskog jezika iznadprosječno, odlučila sam da pokušam i ovo. Mislim da je odlična prilika da se maturanti pokažu u tom svjetlu. Zapravo, iskažu znanje u engleskom jeziku i dobiju stipendiju koje bi im mogle olakšati nastavak školovanja”, poručila je Čengić.

Amela Šahinović, profesorica engleskog jezika u medresi u Visokom, došla je na IUS sa petero svojih učenika, koji su izašli na današnje testiranje.

“Dovela sam pet učenika koji pokušavaju da dobiju stipendiju i iskoriste ovu izuzetnu priliku koju IUS ima sluha da omogući studentima. Ovo je divna priča koju je IUS organizovao za studente uzimajući u obzir visoke cijene školarina”, izjavila je Šahinović za AA.