Na današnji dan napustio nas je Adi Lukovac, umjetnik koji je obilježio cijelu jednu eru u bh. muzici

Na današnji dan, 18. juna 2006. godine, u saobraćajnoj nesreći je stradao Adi Lukovac, pionir bh. elektronske muzike, umjetnik koji je za kratko vrijeme ostavio neizbrisiv pečat na modernu bosanskohercegovačku muzičku scenu.

Rođen je 1970. godine u Sarajevu, a njegova prva muzička iskustva vežu se za grupu Base Line, prvog bh. predstavnika elektro-eksperimentalne scene. Snimanje prve demo kasete poklapa se s periodom početka rata u našoj zemlji, zbog čeka i band prestaje postojati.

Kasnije formira bend Ornamenti s kojim snima prvi demo pod nazivom Na dan naše smrti.

Po završetku rata na italijanskom Arezzo Wave Love festivalu prvi put predstavlja modernu elektronsku scenu BiH, gdje je prezentiran i Post War Sound i videospot Odsanjan s albuma Pomjeranja, koji se pojavljuje i na Sarajevo Film Festivalu 1998. godine.

Izdao je dva albuma, Pomjeranja i Fluid, na kojima je sarađivao s mnogim bh. muzičarima. Tu, prije svega, treba spomenuti doajenku bh. sevdalinke Eminu Zečaj te Dinu Merlina, kojem je producirao album Sredinom.

Njegova muzika korištena je u filmu Put na mjesec Srđana Vuletića i Sindrom redateljice Ines Tanović. Radio je muziku i za film Dine Mustafića Remake. Bio je autor i muzike za predstavu Tvrđava, Sulejmana Kupusovića.

Lukovac je preminuo u teškoj saobraćajnoj nesreći u Blažuju 18. juna 2006. godine.